Nie ma jeszcze oficjalnej decyzji Zarządu WSiMP, niemniej wiele wskazuje na to, że podczas tegorocznego zlotu na Hali Szrenickiej będzie tam zorganizowany przez stowarzyszenie konkurs win (może i jednocześnie miodów) kwiatowych.
Witam
To przed decyzją, niech może wpierw Zarząd zorientuje się ilu będzie chętnych uczestników do konkursu, bo jeśli zgłosiłoby się tylko np. 5 win to nie ma sensu organizować konkursu. W Parparach, bodajże było jedno winko kwiatowe. Obecnie wytwarzanych jest ich więcej - i w tym nadzieja.
Pomijam inne aspekty decyzji

ale jestem ciekaw czy wina kwiatowe się obronią i pod względem odrębnego konkursu, i nade wszystko pod względem jakości.
Pozdrawiam
Rudi
Rudi, ja sam (a właściwie z Zuzanną) mamy ze 3 godne konkursu. dzidek też ma. JA mam jeszcze jeden, czy dwa miody kwiatowe. Będzie, oj będzie! Spokojnie...
==
Co do jakości - obronią się, co nie znaczy, że nie powinny mieć oddzielnego konkursu.
Jest jeszcze jeden powód dla którego kwiatowe powinny mieć swój konkurs. Mianowicie są to wina w jakimś sensie unikalne ,a na pewno b.rzadkie , za to materiał na nie ,jest ogólnie dostępny. Jako Stow. postawiliśmy sobie za jeden z celów popularyzację wiedzy winiarskiej potrzebnej do tego ,aby takie właśnie wina zyskały większą popularność. Konkurs to idealna moim zdaniem okazja do promocji tych delikatnych i rzadkich win(pod warunkiem wszakże ,że będą dobrze zrobione). Dlatego warto zrobić ten konkurs choćby nawet ilość win była minimalna. Za to miody zostawił bym na okres jesienny ,może na konkurs w Sobieskim ,albo na Warsztaty Uśnickie.
a moje kwiatowe wszystkie nieklarowne

Ja pilem kilka takich (m.in mitycznego Zigmunto) i musze przyznac bylo to kompletne zaskoczenie. Zdecydowanie warto jako impreza tematyczna, wlasnie wina kwiatowe, jak DR w Olesnicy.
Duzo pewnie tego nie bedze ale spokojnie z 5 win sie od 3 winiarzy na pewno znajdzie.
Tia .. moze zdaze cos nastawic z fiolkow marcowych?
POZDR K
Cytat:Wysłane przez KrzychoG
Tia .. moze zdaze cos nastawic z fiolkow marcowych?
POZDR K
Z marcowych na pewno zdążysz, ale nie wiem czy zdążyłbyś z krokusem czy śnieżynkami
Też mam co wystawić.
Pozdrawiam
Rudi
Kurczę, szkoda, że rura niektórym zagrała, moglibyśmy zrobić podkategorię i konkurs na najlepsze (najgorsze) wino akacjowe.
Bo w kategorii ogólnej win kwiatowych to chyba nie ma szans.
/sasza
Sasza nie ma co gdybać ,wystaw to się dowiesz czy są szanse czy ich nie ma
Ponieważ do Szrenicy zostało jeszcze troche czasu, sądzę, że warto pokusić sie o przeprowadzenie konkursu, zgodnie z ogólnym Regulaminem Konkursów Win i Miodów SWiMP, a DODATKOWO - wydzielić speckonkurs Win Kwiatowych.
Szrenica stolicą win kwiatowych !!!
Maciej Pełnomocnikiem ds. Konkursu kwiatowego!!
Na konkurs ogólny może jednak zabraknąć sędziów, mam obawę. Zbyt wielu może być uczestników takiego konkursu.
Cytat:Wysłane przez dzidek
Sasza nie ma co gdybać ,wystaw to się dowiesz czy są szanse czy ich nie ma
Dzidek!
To była ironia, sarkazm, czy cokolwiek jeszcze.
Wino akacjowe, przynajmniej moje i piotrka, jest ohydne. Ohydne do stopnia w którym jakikolwiek odbiór organoleptyczny jest niemożliwy. Sam już nie pamiętam, czy w Parparach ostatnio piłem wino akacjowe Witka, czy nie, ale z tego co mówił, jest również ohydne.
Tak, że NIE... nie będę wystawiał swojego wina akacjowego. Ale czarny bez i owszem...
/sasza
No to, powalczymy

sasza:
Cytat:Sam już nie pamiętam, czy w Parparach ostatnio piłem wino akacjowe Witka
- bardzo wiele złego można na mnie powiedzieć i z częścią tych zarzutów głęboko się utożsamiam, ale tak sadystycznych skłonnosci, by kogokolwiek częstować tym "winem" nigdy nie miałem. Zresztą organoleptyka sprowadzała się jedynie do pierwszego nos. Woń kwaszonej kapusty była obezwładniająca.
dzidek:
Cytat:Za to miody zostawił bym na okres jesienny ,może na konkurs w Sobieskim, albo na Warsztaty Uśnickie.
- myślę, że miody winny być w miejscu bardziej reprezentacyjnym niż Uśnice. Tutaj naprawdę spokojnie możemy wygrywać z profesjonalistami. Jeśli nie teraz już, to niebawem. Na warsztaty proponowałbym jabolka - wino trudne i kłopotliwe. Ale perspektywiczne. Właśnie przez "pochylenie się nad nim" przez stow.
Cytat:Wysłane przez Witek Maciej Pełnomocnikiem ds. Konkursu kwiatowego!!
Proszę uprzejmie.
Cytat:Wito: Na konkurs ogólny może jednak zabraknąć sędziów, mam obawę. Zbyt wielu może być uczestników takiego konkursu.
W Regulaminie wydzielone są Kategorie Konkursowe:
A. Wina gronowe i owocowe czerwone.
B. Wina gronowe i owocowe różowe.
C. Wina gronowe i owocowe białe.
D. Miody pitne.
Wystawiasz miód i czerwone - będziesz jurorem w różowych i białych. Wystawiasz białe - sędziujesz w czerwonych itd.
Inna rzecz, o którą można się obawiać, to stan jurorów po jakimś czasie trwania Konkursu.
Ale, jeśli mnie pamięć nie myli, Szrenica jest zlotem "prawietrzydniowym". Konkursy można rozłożyć na DWA dni. Regulamin mówi również, że Konkurs nie może się odbyć, jeśli nie wystawiono w danej Kategorii conajmniej 5 win od 3 różnych ludzi. Organizując Konkurs we wszystkich Kategoriach + KWIATOWE - jako Podkategoria, na co w Regulaminie stosowny zapis również pozwala, możemy mieć przednią zabawę. A i Uczestników znacznie więcej, o co przecież w końcu chodzi. Znaczną część spraw organizacyjnych (Arkusze, Protokoły, obliczenia itd. mogę, kurka wodna, wziąć na siebie

)
No ja jak najbardziej zapraszam wszystkie konkursy do siebie na Szrenicę

Mogą być nawet kwiatowe, ale za stwierdzenie Szrenica stolica win kwiatowych to nie wiem czy powinnam sie obrazić, czy nie
Pytanie merytoryczne brzmi: czy to maja być wina czysto kwiatowe, czy dopuszczamy ewentualność kwiatowo-owocową ? Pytam bo, czysto kwiatowych mam raptem dwa, w tym jedno OHYDNE akacjowe hi, hi...
Agnieszka, za Wielką Plamę Oleśnicką (WPO), to Ty się jakoś zrehabilitować musisz. Zaproszenie wszystkich konkursów, to będzie za mało.
Ja w ogóle nie rozumiem, jak do WPO mogło dojść !
Cytat:Wysłane przez Maciej
Agnieszka, za Wielką Plamę Oleśnicką (WPO), to Ty się jakoś zrehabilitować musisz. Zaproszenie wszystkich konkursów, to będzie za mało.
Ja w ogóle nie rozumiem, jak do WPO mogło dojść !
No ja też nie bardzo rozumiem

Siła wyższa w czystej formie.