05-08-2004, 02:13
Na podstawie szczegółowej tabeli dostarczonej mi przez DarkaRz przedstawiam przeliczoną i uproszczoną (ale wystarczającą do naszych celów) tabelkę poprawek na temperaturę do pomiarów gęstości nastawów w stopniach Ballinga.
Poprawkę należy zgodnie ze znakiem +/- dodać/odjąć do wyniku pomiaru.
Wielkość poprawki zależy od temperatury pomiaru oraz od zawartości cukru i alkoholu.
Tabelka poprawek dla wodnego roztworu cukru bez zawartości alkoholu.
Gęstość
nastawu: ... 0Bllg ... 10Bllg ... 20Bllg ... 30Bllg ... 40Bllg
Temp.
12 st.C ...... -0,3 ...... -0,5 ...... -0,6 ....... -0,7 ....... -0,9
16 st.C ...... -0,2 ...... -0,3 ...... -0,3 ....... -0,4 ....... -0,5
20 st.C
24 st.C ..... +0,2 ..... +0,3 ..... +0,3 ...... +0,4 ...... +0,5
28 st.C ..... +0,5 ..... +0,6 ..... +0,7 ...... +0,9 ...... +1,0
Zawartość 15% alkoholu powoduje zwiększenie bezwzględnej wartości poprawek w przybliżeniu o 0,2
Jak widać nie są to wielkości znaczące, w zakresie temperatur 16-24 st. nie przekraczają +-0,5 Bllg
Poprawkę należy zgodnie ze znakiem +/- dodać/odjąć do wyniku pomiaru.
Wielkość poprawki zależy od temperatury pomiaru oraz od zawartości cukru i alkoholu.
Tabelka poprawek dla wodnego roztworu cukru bez zawartości alkoholu.
Gęstość
nastawu: ... 0Bllg ... 10Bllg ... 20Bllg ... 30Bllg ... 40Bllg
Temp.
12 st.C ...... -0,3 ...... -0,5 ...... -0,6 ....... -0,7 ....... -0,9
16 st.C ...... -0,2 ...... -0,3 ...... -0,3 ....... -0,4 ....... -0,5
20 st.C
24 st.C ..... +0,2 ..... +0,3 ..... +0,3 ...... +0,4 ...... +0,5
28 st.C ..... +0,5 ..... +0,6 ..... +0,7 ...... +0,9 ...... +1,0
Zawartość 15% alkoholu powoduje zwiększenie bezwzględnej wartości poprawek w przybliżeniu o 0,2
Jak widać nie są to wielkości znaczące, w zakresie temperatur 16-24 st. nie przekraczają +-0,5 Bllg