Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Poprawki na temperaturę
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Na podstawie szczegółowej tabeli dostarczonej mi przez DarkaRz przedstawiam przeliczoną i uproszczoną (ale wystarczającą do naszych celów) tabelkę poprawek na temperaturę do pomiarów gęstości nastawów w stopniach Ballinga.

Poprawkę należy zgodnie ze znakiem +/- dodać/odjąć do wyniku pomiaru.

Wielkość poprawki zależy od temperatury pomiaru oraz od zawartości cukru i alkoholu.

Tabelka poprawek dla wodnego roztworu cukru bez zawartości alkoholu.

Gęstość
nastawu: ... 0Bllg ... 10Bllg ... 20Bllg ... 30Bllg ... 40Bllg
Temp.
12 st.C ...... -0,3 ...... -0,5 ...... -0,6 ....... -0,7 ....... -0,9
16 st.C ...... -0,2 ...... -0,3 ...... -0,3 ....... -0,4 ....... -0,5
20 st.C
24 st.C ..... +0,2 ..... +0,3 ..... +0,3 ...... +0,4 ...... +0,5
28 st.C ..... +0,5 ..... +0,6 ..... +0,7 ...... +0,9 ...... +1,0


Zawartość 15% alkoholu powoduje zwiększenie bezwzględnej wartości poprawek w przybliżeniu o 0,2

Jak widać nie są to wielkości znaczące, w zakresie temperatur 16-24 st. nie przekraczają +-0,5 Bllg
Też to przeliczałem ale wg złych przeliczników Blg - gęstość .:mad:

Na podstawie powyższych wyników faktycznie można stwierdzić, że:
-nie ma sensu (w warunkach
produkcji domowej) wprowadzać poprawki dla niewielkich różnic temperaturowych;
-nie ma sensu (w naszych warunkach) wprowadzać poprawki dla roztworów o niskim Blg.

pozdrawiam
Rudi