Postanowiłem wyznaczyć wzór na poprawke na alkohol. Z obliczeń uzyskałem następujący wzór A=0,21*% [Blg]. W obliczeniach uwzględniłem gęstość wody i etanolu, czyli uwzględniona jest jedynie obecność etanolu.
edit
to jest poprawka na alkohol ktora wyznaczylem z danych zawartych w cieslaku, troche sie pogubilem i zle napisalem wczesniej
C=0,25*X+0,75
Ja stosuję wzór podany przez Dido w
jego poście:
P=% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała)
gdzie
P - wartość poprawki
% - zakładana moc wina
Krzysztof
Jeszcze się pobawiłem z liczeniem gęstości :
poprawka na alkohol A=0,203*%obj
poprawka na cukier C=0,405*Blg
Dopiero zobaczyłem że to co licze to są współczynniki mówiące jak zmienia się gęstość roztworu a nie Blg, no ale może komuś się to przyda do dalszych przeliczeń.
A co to jest "poprawka na cukier"

chodziło o to jak zmieni sie gestosc roztworu po dodaniu pewnej ilosci cukru
mysle ze niecukry mozna liczyc analogicznie do cukru, poniewaz niecukry okresla sie jako czesc cukrow np 4Blg lub 3/20 cukru
Brodowski - wybacz, ale twoje "wzory" wprowadzają jedynie zamęt.
Może żeby nie zagmatwać sprawy przyjmujmy nadal, że poprawka na niecukry w nie rozcieńczanych sokach owocowych wynosi 4 Blg zaś w moszczu gronowym 3/20 ekstraktu ogólnego w Blg.
Co do poprawki na alkohol chyba w końcu skuszę się w najbliższy weekend na empiryczne zbadanie tej poprawki i ustalenie jej dla przedziału 10-18% co 1%.
Darek spróbuj. Jak masz jakiś dobry areometr. Moje badanie kiedyś wyszło tak:
Poprawka
20% - 6Blg
15% - 5Blg
10% - 3,5Blg
5% - 2Blg
2% - 1Blg
Ale to było robione zwykłym areometrem, więc błedy są i to pewnie niezłe.
Paweł
Mam parę areometrów a także cylindry miarowe i wagę o dokładności 0,01g. Nie jest to co prawda piknometr , ale do naszych potrzeb wystarczy.
Cytat:Wysłane przez DarekRz
...chyba w końcu skuszę się w najbliższy weekend na empiryczne zbadanie tej poprawki i ustalenie jej dla przedziału 10-18% co 1%.
Zaprawdę godne to i chwalebne, z wielkim zaciekawieniem czekam na wyniki tego doświadczenia. W międzyczasie przewertowałem FARMAKOPEĘ POLSKĄ wyd. V i na podstawie zamieszczonych tam tablic gęstości wodnych roztworów etanolu, wyliczyłem teoretyczne poprawki na alkohol wg wzoru podanego przez JM w
tym wątku. (Nota bene DarekRz też ma swój znaczny udział w tamtym wątku) Bardzo ciekawym doświadczeniem będzie porównanie wyników apriori z wynikami empirycznymi.
A oto co mi wyszło:
Stęż. % - Gęstość - Poprawka
10,52 ---- 0,986 ---- 3,8
11,41 ---- 0,985 ---- 4,1
12,32 ---- 0,984 ---- 4,3
13,25 ---- 0,983 ---- 4,6
14,20 ---- 0,982 ---- 4,9
15,16 ---- 0,981 ---- 5,2
16,14 ---- 0,980 ---- 5,4
17,14 ---- 0,979 ---- 5,7
18,14 ---- 0,978 ---- 6,0
19,14 ---- 0,977 ---- 6,3
20,15 ---- 0,976 ---- 6,5
Z oczywistych względów wynik zaokrągliłem do części dziesiętnych.
Pozdrawiam Jacek.
No to moje badania prostym areometrem nie różnią się tak bardzo od tych podanych przez Jacka. Chyba można je z powodzeniem używać jako poprawne.
Znaczy też, że mam sprawny areometr
Paweł
No to jestem po badaniach (jeszcze tylko pomyć szkła i sprzątnąć laboratorium ze stołu

).
Najpierw opiszę metodykę.
Przygotowałem dwa roztwory:
Rozt. A - imitujący wino wytrawne, gdzie na każde 100 g roztworu dałem: 1 g kwasku cytrynowego, 0.5 g soli kuchennej, 1 g fosforanu di-amonowego (pożywka DAF) co w założeniu miało imitować ekstrakt bezcukrowy czyli tzw niecukry. Dobór był niezły, bo w pomiarze cukromierzem roztwór wykazywał dokładnie 4 Blg (mimo, że matematycznie na 100 g roztw. A przypadało tylko 2,5 g substancji dodanych). Gęstość roztworu a to 1015 g/dcm3 (pomiary w 20 st.C).
Rozt. B – imitujący wino półsłodkie , gdzie na każde 100 g roztworu dałem „niecukry” dokładnie jak w roztworze A, oraz 5 g sacharozy.
Roztwór B wykazał, zgodnie z oczekiwaniami, 9 Blg oraz gęstość 1035 g/dcm3.
Z obu roztworów sporządziłem po 5 próbek: 10%; 12%; 14%; 16%; 18%. Użyłem spirytusu rektyfikowanego 95% (oczywiście made by Polmos). Pomierzyłem Blg i w obu przypadkach (AiB) po zaokrągleniu do 0,1 Blg wyszły mi identyczne wyniki - stąd też wniosek, że zawartość cukru resztkowego nie wpływa na poprawkę na alkohol.
Uprzedzając pytania napiszę, że uwzględniłem fakt podawania zawartości alkoholu jako procent objętościowy, fakt zastosowania spirytusu 95% a nie 100%

oraz fakt wzrostu rozcieńczenia ekstraktu ogólnego postępujący ze wzrostem % [np.: jako, że przygotowywałem próbki 100ml, ekstrakt ogólny w przyp. B dla próbki 10% wynosił 8,1 Blg a dla próbki 18% już tylko 7,6 Blg].
Wyniki wyszły następujące:
dla 10% - 4,0 Blg
dla 12% - 4,7 Blg
dla 14% - 5,0 Blg
dla 16% - 5,8 Blg
dla 18% - 6,4 Blg.
Zastanawiające jest to, że są to poprawki zdecydowanie wyższe niż przyjmowane za Cieślakiem, czy też w kalkulatorze Zigmunto.
Darek
No, no, no! Odwaliłeś kawał pierwszorzędnej roboty.

Pozostaję z szacunkiem i pozdrawiam Jacek
y=0.295X+1,05 - regresja liniowa, wynik dla 14% wygląda jakby miał być o 0,1Blg w góre, wtedy wykres bardziej przypomina prosta a równanie wychodzi y=0,295X+1,07 . Mysle ze dobrze bedzie przyjąć y=0,3X+1. A poza tym to całkiem dobra robota

Troche dziwi mnie fakt, że 10% alkoholu nie zmienilo Blg w próbce A, co do próbki B to wszystko ok bo 5g cukru i 10% alkoholu prawie nie zmieniają gęstości
Cytat:Wysłane przez BrodowskiG
Troche dziwi mnie fakt, że 10% alkoholu nie zmienilo Blg w próbce A...
Z czego to wnioskujesz? Liczby podane przez Darka to przecież konkretne wartości poprawek, a nie Blg poszczególnych próbek. Przynajmniej ja tak zakładam.
Pozdrawiam Jacek.
Cytat:Wysłane przez jacuś
Troche dziwi mnie fakt, że 10% alkoholu nie zmienilo Blg w próbce A...
Z czego to wnioskujesz? Liczby podane przez Darka to przecież konkretne wartości poprawek, a nie Blg poszczególnych próbek. Przynajmniej ja tak zakładam.
Pozdrawiam Jacek.
Podalem poprawki a nie Blg końcowe.
Jesli ktos ciekaw to wygladało to tak (na przykładzie próbki B 10%)
Taka probka składała się z 89,5 ml roztworu B o "ekstrakcie ogólnym" 9 Blg oraz 10,5 ml spirytusu 95% . Zatem ekstrakt ogólny, nie uwzgledniajacy alkoholu dla calej probki 100 ml (czyli tak jakbyśmy wzieli 89,5 ml roztworu B i 10,5 ml wody destylowanej) wynosi 8,1 Blg, zaś wskazanie areometru w momencie gdy dałem 10,5 ml nie wody a spirytusu wyniosło 4,1 blg. Stąd poprawka o wartości -4 Blg.
Fajnie by było ten wątek przyszpilić w dziale Pomiary poziomu cukru i alkoholu.
Pozdrawiam Jacek.
co sadzicie o wzorze y=0,3X+1 ? tylko nie wiem dlaczego ta jedynka wyszla
10% ...0,3*10+1=4
12% ...0,3*12+1=4,6
14% ...0,3*14+1=5,2
16% ...0,3*16+1=5,8
18% ...0,3*18+1=6,4
Cytat:Wysłane przez jacuś
Fajnie by było ten wątek przyszpilić w dziale Pomiary poziomu cukru i alkoholu.
Pozdrawiam Jacek.
Mówisz - masz.
Krzysztof
co sadzicie o wzorze y=0,3X+1 ? tylko nie wiem dlaczego ta jedynka wyszla
Wzór całkiem przyzwoicie wyznacza poprawki na alkohol w zakresie stężeń 10-20%, bliższy prawdy i w zgodzie ze statystyką jest ten podany przez Ciebie we wczesniejszym poście, ale to akurat drobiazg. A skąd ta jedynka? Ano może stąd, że ta funkcja nie jest liniowa lecz jest jakąś tam krzywą stożkową. Jednak w tak wąskim przedziale wystarczająco dobrym jej przybliżeniem jest funkcja liniowa, która ekstrapolowana nie będzie przechodziła przez punkt o współrzędnych (0,0), bo chyba stąd to pytanie o jedynkę. A może błąd tkwi w rozumowaniu, gdyż poprawki do gęstości mieszaniny etanol-woda chcesz wyrazić za pomocą funkcji wielkości zawierającej się w przedziale obustronnie zamkniętym od 0-100 czyli stężenia procentowego. Zauważ, że gdyby w Twoim wzorze stężenie procentowe wyrazić za pomocą funkcji gęstości, problem jedynki zniknie.
A w końcu te wszystkie poprawki to tylko przybliżenia - mniej lub bardziej dokładne, ale tylko przybliżenia.
Pozdrawiam Jacek.
DarekRz super wyliczenia, chciałbym w tym wątku przy okazji opracować wyliczanie poziomu alkoholu w miodach pitnych bez dodatku soku. Rozumiem że poprawka na alkohol będzie taka sama ale co z poprawką na niecukry? Czy miody pitne posiadają niecukry i jak wpływają one na pomiar BLG?
Zrobiłem kilka wyliczeń i wychodzą mi skrajnie różne wartości:
Dane wejściowe:
- Trójniak 3l miodu/6l wody
- BLG Startowe 33
- BLG Końcowe 7
Metoda 1:
Tabelka podana kiedyś przez JM
33BLG = 22,5%
7 BLG = 5,7%
Alkohol to 22,5% - 5,7% = 16,8%
Wynik: 16,8%
Metoda 2:
Bez poprawek na niecukry i alkohol
- Wyliczam ile przerobiły drożdże
33BLG=376,7 g/l
7 BLG = 71,89 g/l
376,7-71,89 = 304,84 g/l
- Wyliczam ile to jest procent alkoholu w litrze
304,84/16,9 = 18,0%
Wynik: 18,0%
Metoda 3:
Bez poprawki na niecukry z poprawką na alkohol według DarkaRz
- Wyznaczam poprawkę przyjmując że potencjalny poziom alkoholu to 18,0%
6,4 BLG
33BLG=376,7 g/l
7 BLG = 71,89 g/l
6,4 BLG = 65,5 g/l (poprawka)
376,7-71,89-65,5 = 238,69 g/l
238,69/16,9 = 14,1%
Wynik: 14,1%
Metoda 4
Z poprawką na niecukry i alkohol
Zakładam poprawkę na niecukry 4BLG w miodzie
Początkowe: 33 BLG - 4 BLG = 29 BLG
Końcowe: 7 BLG - 4X3/9BLG + 6,4 BLG = 12,07 BLG
325,4 - 126,4 = 199 g/l
199/16,9 = 11,7%
Wynik: 11,7%
I teraz pytanie gdzie popełniłem błąd w obliczeniach?