Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: SZCZEPIENIE
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam ponownie !
Zamierzam w tym roku odmłodzić stara zaniedbaną winorośl poprzez silne cięcie w maju. Ale również chciałbym wykonać szczepienie w szparę na dość grubej podkładce z łozy. Z tego co wiem to cięcie zaniedbanej winorośli najlepiej wykonać w końcu kwietnia a nawet na początku maja. A kiedy zrobić szczepienie, czy w tym samym czasie co cięcie? A swoją drogą to przecież w kwietniu lub na początku mają zaczynają krążyć soki i to b. intensywnie. Czy winorośl nie "wykrwawi się na śmierć ?"
Pozdrawiam- Zenon
Doswiadczenia? - tak, ale raczej przykre :(
so dokładne opisy książkowe jak dobrze i fachowo zrobić połączenie, natomiast odemnie krotko
cięcie ostrym nożem - skalpelem na klin (sposobów jest wiele), połączenie odkazić, natomiast naszczepianą odmianę trzeba najlepiej przehartować w lodówce, wiadomo miejsce do szczepienia powinno być jednakowej grubości, zawijamy od dołu do góry taśmą.
ze szczepieniem jak z winem 20-te udaje się napewno.
Darku czyżbyś miał same nieudane próby ?
Same nieudane? - nie - mam jedną udaną, na cztery czy pięć prób. Udało mi się szczepienie zdrewniałe na zielone. I "prawie" przez zbliżenie :). Na razie szczepienie w ręku i oczkowanie do tyłu - zobaczymy jak w tym roku .
czyli ten dwudziesty może być blisko.
swoje próby robię na labruskach i w tym roku na pigwowcu - podobno dobra podkładka
Że niby pigwowiec ma być podkładką dla winorośli ????
Pigwa (cydonia oblonga) jest czesto uzywana jako podkładka grusz, ale pigwowiec pod winorośl? Jakoś wierzyć mi sie nie chce w powodzenie. Nawet inne rzędy i rodziny o gatunkach nie wspominając. No ale ponoć "są na ziemi i w niebie rzeczy o których...". Pażywiom uwidzjim. Daj znać koniecznie jakie wyniki. (ze zdjeciami dla niedowiarków jesli sie uda :) )