Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miód wielokwiatowy po 15zł
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam chciałem zapytć czy 15zł za miód wielokwiatowy to dużo czy mało słoiki te litrowe chyba albo 0,9l.
Za podobna cene kupuje miód w sloikach 1l wiec dla mnie jest to normalna cena.Na tansze miody trzeba uwazac jesli nie jest sie pewnym pochodzenia.
Jeśli masz pewność, że jest to dobry i smaczny miód to jest dobra cena.
Tak, a u mnie znajomy pszczelarz nie chce zejść poniżej 20 zł za litr. Jak miód dobry to bierz !

Piorun
15 zł za słoik czyli prawdopodobnie 0,9l = 1,25 kg czyli 12 zł za 1kg to bardzo dobra cena.
Ja sprzedaję po 11,90 zł/kg ale w opakowaniach 7kg. W słojach 1,25 kg po 18 zł.
Cena jest bardzo dobra, za nizsza cene dobrego miodu raczej nie znajdziesz. Chociaz...

Zdarza sie, ze pszczelarze sprzedaja bardzo tanio miod przeznaczony do ciast i miodow syconych, ktory wczesniej zostal i tak poddany obrobce termicznej w celu oddzielenia wosku. Miod taki jest podgrzewany do temperatury 100 stopni, wiec juz i tak jest pozbawiony swoich wlasciwosci, ale oczywiscie miodek sycony jak najbardziej mozna z niego zrobic, jakosc brzeczki bedzie taka sama, jak z "wlasciwego" miodu. Cena tego wynalazku to ok 7-8 zlotych za litr.
Mach - a nie jeździsz może od czasu do czasu do Krakowa ? Ja niestety w kierunku Kielc praktycznie nie jeżdżę, a wyprawa specjalnie po miód mi się nie bardzo kalkuluje.

A może ktoś zna sprawdzone źródło miodu w okolicy Krakowa ? Próbowałem szukać na forum, ale oprócz Rafała znalazłem tylko kontakty z Wrocławia, Nysy i Warszawy.
A owszem Zbylu, jeżdżę, nie jest to jeszcze zbyt często, ale przynajmniej raz w miesiącu jestem w Krakowie. Jak dasz znać ile i jakiego miodku potrzebujesz to podrzucę.
Mach - sorry, za zawracanie głowy.
Rozmawiałem w weekend z teściową ;) i okazało się, że jej szwagier ma małą pasiekę. Nie ukrywam, że z tego źródła dostałem dość atrakcyjną cenę na detaliczne ilości.
Nie ma sprawy.
Smacznego !!!