witam
Właśnie skończyłem nastawiać kolejne 30 literków z aronii. Mój przepis to +- 25-26 kg aronii do tego 15 litrów wody, około 9 kg cukru (może jeszcze coś dosypie do smaku - lubie słodkie) oraz drożdże burgund. Osobiście lubię bardzo winko z aroni - a jakie jest wasze zdnie w tym temacie macie może jakieś ciekawe spostrzezenia. Zaczołem sie trochę bawić z aronią i trochę experymentów robię bo jeszcze mam pare kg Aronii i zamierzem pomieszać Aronia + winogrono czarne oraz Aronia + jabłka - mieszaliście może tak kiedyś poproszę o opinie w jakich proporcjach i jakie mieliście wrażenia smakowe bo do tej pory robię Aroniowe w czystej formie i mam ochotę coś pokombinować. Już nastawiłem 30 aronia + czarne winogrono - teraz czekam na efekty.
pozdrawiam

dodaj dowolny kwaśny owoc, zmniejszy się cierpkość wina. Sam dowaliłem mirabelki i wyszło super. Widzę, że jabłka chcesz dodać, szukaj kwaśnych soczystych itd...
co do jabłek chciałem władować antonówkę albo jakieś inne kwaśne jabłko. A co sądzisz o trochę późniejszych odmianach jabłek jakie byś polecił??
ja robię winko z z aronii i często dodaję śliwki -pyszne.
Sliwek dodaje 1/3 ilosci aronii.
W tym roku robię aronię z dodatkiem (1/2) winogron czarnych -z tego co juz próbowalem całkiem miła sprawa.
Z samych aronii robię wytrawne, słodkie z samych aronii mi nie smakuje
No dobrze, wytłumaczcie mi tylko jedno: co ta aronia robi w gronowych???

Cytat:Wysłane przez Aga No dobrze, wytłumaczcie mi tylko jedno: co ta aronia robi w gronowych???
Aronia rośnie w baldachach, jako żywo przypominających grona

A poza tym Terago nastawił
30 aronia + czarne winogrono
ja zrobiłem winko z wytłoków po soku z aroni i rabarbaru wyszło wytrawne i mocne ale raczej delektować to się nim nie da ale do potraw np. gąski pieczonej jak znalazł.

W tym roku do owoców aronii dodałem śliwki i porzeczkę czerwoną (ok. 15-20%)
Wyszło wytrawne mocne i klarowne wino o delikatnej goryczce.

Ale jabłka też spokojnie można dodac celem odgoryczenia.
a czy można dodać jabłko przy restarcie?
Osobiście mieszałem aronię z czarną porzeczką (3/2), wyszło całkiem dobre, wprawdzie porzeczka dominowała, ale dało się wyczuć cierpkość aronii.
U mnie dojrzewa jabłko z aronią ( w proporcjach 2 części moszczu jabłkowego i 1 część aroniowego ). Po drugim zlaniu smak już całkiem przyzwoity - jabłka prawie nie czuć, ale smak aronii wyraźnie złagodzony. Wino ma ładny czerowny kolor, choć jeszcze troszkę mętnawe jest.
Moje pierwsze wino z aronii jest dosc cierpkie ,powodem byla susza ,ktora powoduje wieksza ciepkosc , mysle o polaczeniu z winem z DR ,choc i tak jestem bardzo zadowolony.Pierwszy powod to ,ze owoce sa z mojego krzaka ,ktory zostal przemycony z Polski pare lat temu, a drugi powod, to pomoc i wiedza ktora tu otrzymalem .Dziekuje bardzo i na zdrowie
Moje perwsze tegoroczne aroniowe nastawilem za bardzo pozytywnymi opiniami o aronii na forum, wycelowalem 15% wytrawne 30L. juz sie klaruje, moje pierwsze próbki sa bardzo pozytywne ale ze jest to moje 1 wiec nie mam porownania... poki co nie narzekam. dziekuje za wszystkie wskazówki w temacie aronia ktore pozwolily od razu na stworzenie pitnego trunku

Moje pierwsze aroniowe nastawione w połowie września z zamiarem zrobienia 13 %-go wytrawnego wina wyszło zbyt ekstraktywne, zbyt kwaśne. Dałem za dużo owoców, za mało wody, poza tym owoce wcześnie zbierane. Na przyszłość poczekam dłużej ze zbiorem modląc się żeby szpaki nie zeżarły. O klarowaniu na razie nie pisze wiele bo za wcześnie ale widać, że i z tym się nastawowi nie spieszy, wszystkie dotychczas popełnione przeze mnie wina klarowały się szybko.
Plan awaryjny jest taki żeby do aroniowego-garbnikowego dodać jabłkowe-białkowe o tej samej mocy, może się zrównoważą garbniki z białkiem i się sklaruje. A kwasowość jeśli z czasem się nie zmniejszy to dodam jeszcze niedokwaszonego ryżowego.
Pozdrawiam
IKRA
Cytat:Wysłane przez terago
witam
Właśnie skończyłem nastawiać kolejne 30 literków z aronii. Mój przepis to +- 25-26 kg aronii do tego 15 litrów wody, około 9 kg cukru (może jeszcze coś dosypie do smaku - lubie słodkie) oraz drożdże burgund. Osobiście lubię bardzo winko z aroni - a jakie jest wasze zdnie w tym temacie macie może jakieś ciekawe spostrzezenia. Zaczołem sie trochę bawić z aronią i trochę experymentów robię bo jeszcze mam pare kg Aronii i zamierzem pomieszać Aronia + winogrono czarne oraz Aronia + jabłka - mieszaliście może tak kiedyś poproszę o opinie w jakich proporcjach i jakie mieliście wrażenia smakowe bo do tej pory robię Aroniowe w czystej formie i mam ochotę coś pokombinować. Już nastawiłem 30 aronia + czarne winogrono - teraz czekam na efekty.
pozdrawiam
Zrobilem w tym roku moje pierwsze aroniowe - czysta aronia, bez dodatku innych owocow. Wyszlo dosyc mocne, ekstraktywne i slodkie. Mnie smakuje, ale mowiac oglednie - wali trawą

Da sie pic, ale smak ma bardzo specyficzny.
Zrobilem je glownie w celach paramedycznych (podobniez ma wlasciwosci obnizajace cisnienie) dla mojego staruszka, po kieliszku dziennie "dla zdrowotnosci". Na razie stosowana kuracja nie wzbudza negatywnych odruchow u kuracjusza
Powiem tak - jak juz mniej wiecej wiadomo bylo co wyjdzie z fermentacji aronii posadzilem na dzialce 10 krzakow aronii

Zanim dorosna, wprawie sie w produkcji tego winka w sposob umozliwiajacy zmniejszenie trawiastosci

W przyszlym roku wyprobuje metode "na przemrozenie".
Co Ty zrobiłeś, że masz trawiaste wino, nie bardzo to rozumiem. Zapach trawy? Czy smak ? Od czego?
Zapach kumaryny może?
Moje aroniowe nie ma takiego posmaku, może ja coś źle robiłem.
Moje jest bardzo smaczne, wytrawne o delikatnym cierpkawym akcencie.

Cytat:Wysłane przez sawer
Co Ty zrobiłeś, że masz trawiaste wino, nie bardzo to rozumiem. Zapach trawy? Czy smak ? Od czego?
Zapach kumaryny może?
Moje aroniowe nie ma takiego posmaku, może ja coś źle robiłem.
Moje jest bardzo smaczne, wytrawne o delikatnym cierpkawym akcencie.
No wlasnie ma posmak trawiasty - slyszalem ze sporo mozna go usunac wlasnie przez przemrozenie owocow aronii. Owoce byly mocno dojrzale, ale ich nie mrozilem. Dla wyjasnienia - dalem same owoce, bez ogonkow, galazek i lisci

to mam wino zamrozic zeby smak trawy zlikwidowac? balon peknie, ale chyba nie mam obecie tego problemu, dzis dodalem 3 cia porcje cukru do nastawu 5 l, w sumie jest 1,5 cukru. na dzien dzisiejszy czuc % i cieplo sie robi. ma byc ostatecznie wytrawne, ale nie do konc jestem pewien czy takie wyjdze, stoi juz 83 dni (chyba).
to tyle, jesli ktos moze niech umiesci fotki nastawu
pzdrwm Hokky
a my zrobiliśmy eksperyment aronia z gruszkami - ale niestety porażka - jest to wino , ale z takich tanich :-( niestety i tak bywa
A ja zmieszałam aronię poł na pół z jeżyną i borówką- chociaż to jeszcze młokos znajomy winiarz najbardziej własnie to winko chwalił...mnie jakoś smak aronii nie bawi!
Witam ponownie po dłuższej niebytności..co robić- praca.
Dla mnie aronia to hit nad hity i tylko i wyłącznie czysta .
Nie każdy polubi smak i zapach jesiennej ziemi (tak to ktoś określił) jednak tempo zaniku wina świadczy że koneserów na goryczkę niebraknie...
Na 8,5 litra soku aronii dałem ok 7litrów wody -jak na mój gust wyszło zbyt mało ekstraktywne w tym roku zamierzam zrobic 1/0,5 . Jedyny problem to jak wino uchronić przed samym sobą?!? do pewnej częsci wina dodałem soku aroniowego (bez cukru) -wino ruszyło skopyta prawie natychmiast co mnie troche zaskoczyło ale widocznie miało jeszcze cos do przerobienia..
Ja wam powiem tak, jak u kolegi robilismy aroniowe wyszlo rewelacyjne. Co prawda aronia zostala zmieszana z jablkiem (okolo 20-30% soku z jablek), wiec moze dlatego nie ma posmaku trawy.
Uwaga, proponuje winko robic na dworze, plamy po aronii sa trudne do zmycia. Dla tego tez warto ubrac sie w stare ciuchy.
Szumigłowa kalkulator jakiś podejrzany - 200 g kwasku na 35 litrów wina z aronii, ogromnie dużo. Poza tym wg niego z 24kg aronii mam 7.5 litra soku, ja nie do końca odciskając mam ponad 2x więcej! Na 7 litrów soku aż 22 litrów wody???
Testował ktoś wino z aronii wg jego obliczeń?
Proponuję przepis ze strony przepisów szczegółowych, uważam, że jest bardzo OK.
Cytat:Wysłane przez KiG
Szumigłowa kalkulator jakiś podejrzany - 200 g kwasku na 35 litrów wina z aronii, ogromnie dużo. Poza tym wg niego z 24kg aronii mam 7.5 litra soku, ja nie do końca odciskając mam ponad 2x więcej! Na 7 litrów soku aż 22 litrów wody???
Testował ktoś wino z aronii wg jego obliczeń?
Proponuję przepis ze strony przepisów szczegółowych, uważam, że jest bardzo OK.
Nastaw o ktorym mowilem nie byl robiony wedlug tego kalkulatora. Ale faktycznie blad sie w darl w moje zapiski (zle postawilem przecinek) w skrypcie i stad ten blad. No nic juz poprawilem - dzieki.
PS. Co do kwasku cytrynowego to jakis lepszy blad sie wdarl, bede musial poprawic, jednak chyba i tak nikt nie uzywa tej stronki do obliczen bo dopiero teraz wyszlo na jaw

a ja mam za slodkie kjablkowe ktore okazalo sie nawet niektorym smakowac ....dziwne i kupazuje z aronia ktora strasznie cierpka kwasny owoc zostal odkwaszony i poszedl w butelke wec jabzo mocno aromatyczne nadalo sie gdyz nie malo wyjscia efekt..hmm na zlotowisku w ten weekend sie okaze co tam bede opowiadal