Witam szanownych grupowiczów.
Czy ktoś z was próbował robić Becherovkę?
Wiem że dokładny przepis znają podobno tylko dwie osoby na świecie i wątpie czy się z nami podzielą jednak może ktoś coś wymyślił podobnego?
Do tej pory dowiedziałem się jedynie że jest tam około 35 przypraw. Przyprawy te trafiają w woreczku na tydzień do spirytusu a potem spirytus łączy się z wodą i z cukrem a to trafia na 2 miesiące do debowych beczek.
W smaku czuć cynamon i goździki. Ale to wszystko co wiem
Pozdrawiam
Duch
w sieci mało,

, bo to malo znany trunek, ale najczesciej wymienia sie wlasnie cynamon, w jednym miejscu anyż, ciekawe na ile podobny nalew uda sie nam zrobić na oko...

...eee .... tzn. na język.
/moze warto iść tropem angielskich wodek gorzkich, co sugerowałaby historia powstania likieru. :pomysl: Kto ma pod ręką Cieślaka?

Ja nie mam, więc sugeruje sie Makosińskim (pomijam trudno dostępne cuda): piołun, majeranek, korzeń: fiołka, arcydzięgla, goryczki, imbiru, rabarbaru, galka muszkatołowa, skórki cytrynowe, pomaranczowe oraz cukier i karmel (o ile zioła nie dadzą żółtawej barwy).
kiedyś na jakiejś słowackiej stronie znalazłem taki przepis:
"Becherovka - domáca
1 l liehu asi 50%,
3 polievkové lyžice čaju STOMARAN - lekáreň,
3 polievkové lyžice kr. cukru,
1 bal. vanilkového cukru, 5 klinčekov,
2 cm celej škorice, destilovanú vodu na zriedenie na požadovanú silu (2-3 dcl, ja riedim do 1,5 l objemu).
Necháme 2-3 dni vylúhovať a scedíme - dobrú chuť!"
dobra chuć to dobra rzecz...

pozdraw,
qkis
Czy ktos jest moze w stanie napisac ten przepis w bardziej cywilizowanym jezyku?
Czesc z tego jestem w stanie zrozumiec, ale niektore skladniki wciaz sa dla mnie wielka zagadka. Pewnie nie tylko dla mnie

Ano to idzie tak:
Beherovka - domowa
1 litr alkoholu ok. 50 %
3 łyżki stołowe herbaty ziołowej STOMARAN - apteka (mieszanka ziół)
3 łyżki stołowe cukru kryształu
1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 goździków
2 cm całego cynamonu, woda destylowana do dodania do oczekiwanej mocy (2-3 dcl, ja dodaje do 1,5 litra objętości)
Zostawiamy na 2-3 dni do naciągnięcia i odcedzamy. Smacznego!
Pozdrav
Mario
Nic dodac nic ujac. Moja domowa jest wlasnie taka. Oryginalnego przepisu na prozno szukac, strawilem na to wiele pracowitych dni. Pozdr.
A w takim razie jaką mieszankę ziółek mamy zastosować w Polsce, bo ta podana herbatka, to raczej tylko w słowackiej lub czeskiej aptece da się kupic

Trudna sprawa, bo ja uzywalem herbatki Herbal Heaven. Tu czeskich tez nie kupi. Moja zawiera anyz, majeranek,arcydziegiel, piolun, nutmeg(galka muszkatolowa), korzen galangi, biala goryczke, lukrecje i klacze tataraku. Pozdr.
Dzięki. Czyli trzebaby znaleść jakąś podobną mieszankę ziołową w zielarskiim.
Cytat:Wysłane przez Sałat
Dzięki. Czyli trzebaby znaleść jakąś podobną mieszankę ziołową w zielarskiim.
Albo pozbierac wszystkie skladniki, z czym nie powinno byc problemu. Niestety nie znam dokladnych proporcji, ale ja na twoim miejscu dalbym wszystkiego pa palom. Zaznaczam, ze bedzie to tylko imitacja prawdziwej Becherovki. Pozdr.
Ale będzie. Bo za prawdziwą trzeba sporo zapłacić.
czeski Stomaran o ktorym byla mowa zawiera nastepujace ziolka w poanyc proporcjach (100g)
Arcydzięgiel 15g
Kłącze tataraku 15 g
Kwiat rumianku 15 g
Ziele rzepiku 10 g
Ziele tysiącznika (centaurii) 10 g
Ziele dziurawca 10 g
mieta pieprzowa 10 g
liść
jerzyny fałdowanej 10g
Owoce kopru wloskiego 5 g
mysle ze lepiej znalezc odpowiednik w naszych aptekach niz kombinowac samemu ze zbiorem, suszeniem i komponowaniem skladnikow bo efekt bedzie taki ze Stomaran i owszem odwzorujemy ale na Becherovke sie to nijak raczej nie przelozy

Robil moze ktos juz ta "imitacje beherovki" wedlug ktoregos z tych przepisow ?? Bo jest zima owocow niema a cos przydalo by sie zrobic

Ja robilem dosc czesto, bo uwielbiam nalewki zdrowotne. Oto moj przepis:
1 litr spirytusu 75%,
50-70 g. cukru,
laska wanilii,
7-9 gozdzikow,
kawalek cynamonu (ok 4-5 cm),
woda do rozcienczenia do ulubionej mocy,
1 opakowanie herbaty Herbal Heaven, ktore mozna zastapic :
15g.anyzu,
15g. majeranku,
15g. klacza tataraku,
10g. arcydziegla,
10g. lukrecji,
5g. piolunu,
5g. galki muszkatolowej,
5g. goryczki bialej,
korzen galangi (ok.3cm.),, mozna zastapic sproszkowana.
Wszystkie skladniki maceruje w spirytusie ok. tygodnia. Potem dodaje syrop z cukru i wody ( do odpowiedniej mocy)). Odcedzam i czekam jeszcze ok. 3 dni, nastepnie filtruje i rozlewam do butelek na miesiac.
Uwaga - nie przeslodzic. Raz przeslodzilem i nie byla najsmaczniejsza.
Pigwo, dzięki, że uratowałeś nas od zastoju - moja galanga czeka i widać, że nie na próżno

Uprzedzam, ze bedzie to tylko imitacja becherowki, ale smakuje vibornie.
Dzieki za przepis. Tylko mam obawy co do tego anyzku bo za nim nie przepadam wiec zastanawiam sie czy jesli bym go pomina to czy bardzo by sie smak zmienil?
A kto ci broni sprobowac? Ja juz takie mieszanki w zyciu robilem, ze trudno uwierzyc. Ale sie jeszcze nie otrulem.
W takim razie delikatnie zmodyfikuje ten przepis pomijajac anyzek

Ciekawe czy bedzie choc troche przypominalo becherovke
Na pewno, bo w koncu w becherowce dominuje cynamon i goryczka.
Mam pytanie,czy laske wanili i cynamonu(wg.przepisu Pigwy) nalezy jakos zetrzec czy cos,czy cala wklada sie do zalania spirytusem?
drugie pytanie:prawdopodobnie bede miec ten STOMARAN,czy mozna taki zestaw uzupelnic ewentualnie tymi ziolami ktore zawiera Herbal Heaven(Pigwy)?
Najlepiej uzyj calej laski tak cynamonu, jak i wanilii. Nie bedziesz mial problemow z filtrowaniem. Pozdr.
Wanilię możesz pociąć na kawałki nożem.
Jutro planuje zrobic wkoncu ta naleweczke ale kusi mnie zeby dodac troche jalowca i pare ziaren kardamonu do tej miszanki Pigwy. Zdam relacje za jakis miesiac co z tego wyszlo :

Kardamon mi jakos nie pasuje do tej nalewki, ale jalowiec nie zaszkodzi. Tylko ostroznie, nie za duzo, najwyzej ze 3-4 ziarenka.