Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Neiklarowne wino z jabłek
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Zrobiłem wino z jabłek i niestety mimo upływu ok. 3
miesięcy wino jest dalej mętne Zastosowałem klarwin i odstawiłem balon w b. zimne miejsce ok 4-5 C bez rezultatu . Zastanawiam się czy można do filtrowania wina zastosować filtru do wody typu Brita czy Anna . Pozdrawiam
Można.
Witam
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . Zastanawiam się jednak czy zastosowanie filtra do wody nie spowoduje zmiany smaku wina.
Pozdrawiam
Moze nie bede odkrywczy a nawet bede moze troche monotonny gdy powiem "Użyj Pektopolu".

inne watki
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4526
http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=4525
Witam
Myślałem, że pektokpol jest tylko pomocny przy uzyskiwaniu soku z miazgi widać jednak że ma on szersze zastosowanie . Użyję pektopolu i dam znać jak poszło
Pozdrawiam
tak tylko nieśmiało powiem, że 3 miesiące to naprawde nie jest długo.... może daj jeszcze szanse grawitacji? Ludzie na mróz tez wystawiają, a teraz mają na co:D