wielokrotnie spotkalem sie z tym, ze do nastawu, jako pożywka, jest dodawany siarczan magnezu (oprócz fosforanu amonu), jest nawet w składzie fermaidu, bo magnez podobno potrzebny bardzo do fermentacji.
i tu pytanie do chemicznego grona; czy roznica pomiędzy poniższymi związkami polega tylko na zaw. wody: MAGNEZU SIARCZAN 7*HYDRAT, MAGNEZU SIARCZAN BEZW. i MAGNEZU SIARCZAN WYSUSZ.?

Macie jakies dodatkowe uwagi?
Zakładając taką samą czystość wyż/wzm, oraz fakt konieczności rozpuszczenia onychż substancji w wodzie, można śmiało założyć że są one w zasadzie tożsame.
Cytat:Wysłane przez moonjava
Macie jakies dodatkowe uwagi?
Bezwodny gorzej się rozpuszcza, bo najpierw ulega uwodnieniu, jednocześnie dość silnie się grzeje - ale w małych ilościach to chyba bez znaczenia.
Tylko się potem, Kochani, nie zdziwcie, gdy wino okaże się conajmniej gorzkawe w smaku
Bynajmniej nie będzie to skutek nieudanej fermentacji bądź jakichś podstępnych mikrobów...
Wszak siarczan magnezu to tzw. "
sól gorzka", używana w lecznictwie jako środek przeczyszczający, skad inąd siarczany są raczej trudnorozkładającymi się substancjami nieorganicznymi i mimo iż magnezowy jest także nawozem istnieje pewne prawdopodobieństwo częściowego pozostania go w winie w stanie niezmienionym.
Aleś Zoltan wyskoczył po trzech latach... Wiesz, ile MgSO4 znajduje się w pożywce kompleksowej? A ile tej pożywki dodaje się do wina? MgSO4 wyjdzie pewnie jakieś 1-2g/hl, czyli ćwierć łyżeczki na 100 litrów.
No i w końcu: jeśli siarczan magnezu miałby pozostać w niezmienionej formie w winie, to jego dodatek byłby pozbawiony sensu - drożdże go metabolizują (jak - to już pytanie do fizjologów, czy innych jakichś biochemików).
Siarczan magnezu, poza pożywką kompleksową, stosowany jest do oprysków interwencyjnych winorośli (ziemniaka też, ale co nas to tutaj obchodzi) w przypadku
niedoboru magnezu.
Cytat:Wysłane przez Maciej
MgSO4 wyjdzie pewnie jakieś 1-2g/hl
Bezwodnego czy MgSO4 · 7H2O?
I czy można tą ilość zwiększyć w nastawach ubogich w składniki mineralne (np. wina kwiatowe)?
Cytat:Wysłane przez greg_x
Siarczan magnezu...stosowany jest do oprysków interwencyjnych...ziemniaka, ... ale co nas to tutaj obchodzi...
No jak to co ? Przecież z ziemniaka można zrobić wiele pożytecznych rzeczy... np. placki ziemniaczane
Pozdrawiam Jacek.
z siarczanu magnezu pewnie najważniejsze są jony magnezu po dysocjacji tej soli, najprawdopodobniej wchodzą w skład enzymów potrzebnych do fermentacji.
Różnica między hydratem a wersją wysuszoną czy bezwodną jest taka, że w tej samej masie odważonego proszku będzie w przypadku hydratu mniej samego magnezu. Nie wiem czy w pożywkach się bilansuje magnez pod kątem całego siarczanu magnezu czy w przeliczeniu na sam magnez, ale wodę z hydratu w jednym jak i drugim stopniu należy uwzględnić.