prosze o rady w temacie prasy
1. jak duza kupic? 6,10,12,18L...? mam balony 5-25L, przewaznie bede robil winka 10-25L
2. czy posiadajac prase wyciskac bezposrednio owoce czy moze lepiej przefermentowac w miazdze kilka dni najpierw?
1. 18l (zajmuje mniej wiecej tyle miejsca, co 10tka czy 12stka)
2. W zeszlym roku tloczylem swieze owoce, w tym najpierw fermentuje.
Pozdr. Marcin
Do praski srednio wchodzi 3 x wiecej owoców niż ma pojemnosci praska. Łatwo policzyc. w twoim przpadku wystrczy 6, choc różnica ceny miedzy 6 a 18 nie jest niewielka. Pomysl więc o więkrzej, na pewno nie zmarnuje się.
Pozdr
Wesoły
Optymalna wydaje się 12L. ja mam 18 która jest trochę duza przy małych nastawach 5-10L ale mozna sobie poradzic.
Cytat:2. czy posiadajac prase wyciskac bezposrednio owoce czy moze lepiej przefermentowac w miazdze kilka dni najpierw?
To zależy jakie owoce. Na wina "białe" owoców raczej nie fermentuje się w miazdze.
Wiadomo, ze z czasem nastawiamy wiecej i wiecej....
Jesli wiec masz na to kasę to polecam wiekszą...
Sam mam i wyboru nie zaluje a nastawiam rocznie w granicach 150-200 litrow.
Ja poprę Darka ok 12 L to optymalna pojemnosc. Przykładowo wczoraj tłoczyłem po wstępnej fermentacji 25 kg sliwek na nastaw 35 L i upchnąłem to na raz do prasy 12. Podobnie było z czarną porzeczka z tym że jej było tylko 9 kg. Przy pojemnosci poniżej 10 L może ci się zdarzyc że będziesz musiał wykręcac 2X, natomiast jeżeli nie planujesz produkcji w beczkach większej nie ma sensu.
Mysle, ze jak kupisz mniejsza, a za jakis czas stwierdzisz, ze balony 54L to dla Ciebie malo i praska by sie wieksza przydala, to na forum ktos sie znajdze, kto bedzie chcial Twoja "mala praske" kupic!