Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pytanie ogrodniczo - winiarskie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ma ktos moze rozpiske w ktorych miesiacach zbiera sie jakie owoce?

Tzn kiedy jest ich najwiecej, a co za tym idzie - maja najbardziej korzystne ceny.

Pytanie zadaje oczywiscie w niecnych celach winotworczych zeby sobie rozplanowac wykorzystanie posiadanych balonow i poczynic odpowiednie zakupy wytworu naszych cukrowni :pijemy:
marcinp też kiedyś coś takiego poszukiwałem, ale mierne moje osiągnięcia. Ja zacząłem po prostu notować co i kiedy rośnie mi w ogródku a obok cenniki. Coś na wzór takiej tabelki możesz zaczerpnąć u Nowickiego na stronie 44.

Co do planowania nastawów to i ja chciałem coś takiego zrobić, ale osiągnąłem tylko tyle, że mam przybliżonec namiaryb ( mam tylko kilka baniaczków, a pamiętaj jedno wino dojrzewa w 3 miesiące, drugie w 2 lata)

Pozdrawiam Marcin
No i jeszcze jeden drobiazg: nie ze wszystkich owoców jest sens robić wino.
Cytat:Wysłane przez Maciej
No i jeszcze jeden drobiazg: nie ze wszystkich owoców jest sens robić wino.

Inne mnie nie interesuja ;)
weź poprawke na to ze są odmiany bardzo wczesne, wczesne, poźne, bardzo późne różnych owoców, więc i zbiory sie rozciągają.
Porada praktyczna - większość tych odmian najwczesniejszych jezs zdecydowanie gorsza niz odmiany średniowczesne - a najlepsze są te późne (tyle, że czasami pogoda juz nie sprzyja pełnemu ich dojrzeniu). Tak jest i z czeresniami i wisniami, agrestem i porzeczkami - no i z jabłkami oczywiscie.