Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jaki miód polecacie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pewnie zaraz mnie wszyscy zaczną okładać, że na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi. Proszę jednak o radę.

Mam 10litrów miodu wielokwiatowego, chce nastawić miód (myślałem o trójniaku albo czwórniaku) i nie mam pojęcia jaki zrobić. Do tej pory zrobiłem dwa miody. Oba to trójniaki sycone. Pierwszy (miał być imbirowy) - podczas sycenia dodałem ok. 50g imbiru na 12 litrów nastawu, imbir usunąłem z brzeczki jak tylko się ostudziła. fermetowało samo, bez ziół. Efekt po roku nie czuć imbiru :P
Drugi to również trójniak, nastawiony jakieś 5 miesięcy temu z dodatkiem suszonej DR. Nie wiedziałem jaką dokładnie ilość dać owoców, gdyż susz nie waży tyle co świeże owoce. Efekt (dałem 400g suszonej dzikiej róży, którą na noc zalałem wrzątkiem. Do balonu dodałem zarówno zalane owoce jak i napar) jest taki, że jakby mi ktoś nie powiedział że jest z DR to bym nie wiedział.

No i teraz nie wiem co wybrać. Największą ochotę mam na spróbowanie trójniaka owocowego, no ale z racji tego że jest grudzień nie mam dużego wyboru w owocach - jabłka, gruszki. Myślałem też o miodzie korzennym. Polecicie jakiś dokładnie dobry przepis? Czy ewentualnie robić czwórniaka? Wiem że jest bardziej wytrawny. Nigdy nie piłem czwórniaka :D więc nie wiem czy będzie smakował.

Ehh czytam forum drugi dzień i nie wiem co nastawić :D:D:D
50 g na 12 l i tylko przez moment sycenia to nie dziwota, że go nie czuć.
Surowy imbir 50 g na 10 l, pocięty w cienkie plasterki i na czas całej fermentacji (nie robię syconego)

Co do DR nie piszesz na ile litrów te 400g. Ja daję około 1,5 kg suszonej DR na 10 l brzeczki, wychodzi ekstraktywny. Zapewne 1 kg też by wystarczył, ale istotny jest czas maceracji. Ja zostawiam DR, tak zresztą jak i większość dodatków, aż do końca fermentacji.

Jabłkowy trójniak jest całkiem przyjemny.
Spróbuj zrobić z owoców, w supermarketach masz wielki wybór wszelkich owoców mrożonych np. maliny - maliniak jest godny polecenia z mojej strony.

Co do przepisów jest ich na forum wiele i dobrze opisane.
Proszę poszukać i nie liczyć na gotowce. :nie:
Idą święta i w sklepach jest pełno korzeni na półkach. Aromatyczny korzenny trojniaczek jest całkiem przyjemny. Sam bym zrobił, ale miodu w tym roku miałem jak na lekarstwo.:placze:
Nastaw kolejny miód......a czy to będzie żurawiniak, jagodziak, jabłczak czy korzenny??
Ważniejsze, aby nie przesadzic i lepiej czuc niedosyt niż przeholowac.
Dlaczego nie kupiłeś od naszego kolegi? przegapiłeś?,
ja też swojego co kot napłakał, ani moi stali ;) nie dostali bo nie było.
No i o mało co bym Aukcję przegapił - trojniaczek będzie, :D nie sycony, jakoś lepiej mi podchodzi:
maliniak na kminku :pijemy:
Ehh no i widzę swoje błędy :/ do imbiru dodam tylko że na forum gdzieś taki przepis znalazłem. DR dałem na 10 litrów więc dużo za mało.

W każdym razie decyzję podjąłem robię z połowy miodu maliniaka a z drugiej połowy jabłczaka. Już kolekcjonuję cały zestaw. Mam tylko jeszcze jedno pytanie :D

Zawsze używałem pożywki ACTIVIT. Niestety w sklepie w którym jutro będę nie mają akurat tej :/ mają za to pożywkę KOMBI (wiem że również można jej użyć) ale z TANINĄ. W składzie przeczytałem że jest ona z dodatkiem nieaktywnych drożdży i taniny. Używał jej ktoś?? Czy mogę dać właśnie tą pożywkę + DAF ?? Nie wpłynie ona na prawidłową fermetację Bayanysów G995? Tutaj link do owej pożywki:
http://decortrend.pl/pl/p/POZYWKA-DO-WIN...IOWIN/2940

Czy raczej kupić Activit i poczekać na przesyłkę?
Też używam activit ale kiedyś na forum przeczytałem, że właśnie Kombi jest nawet lepsza ale doświadczalnie nie sprawdzałem :P
A czy może ktoś podpowiedzieć czy pożywka Kombi o której pisze pawelek, i którą większość osób chwali to właśnie ta z taniną :P ??

EDIT: już znalazłem na forum :)) Temat do zamknięcia