Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z tarniny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
(08-12-2014, 09:38)alskarus napisał(a): [ -> ]Witam
Czy ktoś z Was mieszał tarninę z dereniem?

Rozsądniej było by kupażować wina.
Łatwiej wychwycić proporcje która będzie nam odpowiadała.

Mieszanki owoców rzadko odpowiadają mieszaninie win z nich wykonanych.

Co do proporcji to - czy trafisz jednakowo dojrzałe słodkie,kwaśne owoce jak ktoś podający proporcje.

Tarnina jest dość smakowo specyficznym owocem, dereń tym bardziej.

Mówiąc krótko, przy kwasowości i cierpkości tych owoców, zrobić wino które nie będzie wodzianką i przy degustacji nie wyjdą nikomu oczy z orbit jest sztuką.
Przy okazji widziałem patent na zbieranie tarniny w listopadzie.
Rozkłada się plandekę pod krzewami i wali pałą po gałęziach.
Urobek jest 5x większy nić wtedy gdy obrywa się rękami + dodatkowy zysk w postaci nie pokłutych palców.
Przetestowane: sprytni tubylcy kontra ja.
cytuję: "Panie, pan to chyba nietutejszy, kto by tam tarkę darł palcami ???"
U mnie też na tarninę wołają tarka. A kto wie z czego jest zrobione wino z KAJEK?
przeczytałem prawie cały temat, w tym tygodniu nastawiam tarninę :)

po takiej lekturze nie może się nie udać :)
Krótkie pytanie (nie potrafię się zdecydować)
Które lepsze do tarniny:
FERMIVIN (14%)
FERMIVIN PDM (teoretycznie 16% -ale to b®ajanki więc wiadomo jak z nimi bywa)

(wino będzie półwytrawne)
W pytaniu chodzi mi o to, że nigdy nie piłem tarninowego wina i nie wiem na jaki procent alkoholu lepiej iść. (ktoś pisał, że Mocne i mało słodkie)
(27-11-2016, 13:22)Sabahtani napisał(a): [ -> ](ktoś pisał, że Mocne i mało słodkie)

To najgorszy wybór. Im mocniejsze tym bardziej słodkie, takie przynajmniej moje zdanie.
Podobno tarnina z czasem traci cierpkość, przez co jeżeli dam za dużo cukru, to po czasie odczuwalna słodycz będzie dużo większa. (a tego chce uniknąć).

Przy wiśniowym winie BLG (bez poprawek) wynosi 4-5.
Dzika róża przy takim samym BLG (4) jest słodka lub za słodka.
Przy czarnym bzie nie pamietam BLG, ale na zbliżonym poziomie - zbyt słodka.

A jak jest z tarniną?

Edycja:
Po dzisiejszym Tarninobraniu (2kg+) i plus to co mam zamrożone jest 7,5kg tego zacnego owocu.
Aktualizacja:
30.XI. 2016 dodałem drożdże do tarniny (cukier pożywka itd)
5.12.2016 dodałem porcję cukru
dziś mamy 11.12.2016 i mam dylemat:
-mogę dodać ostatnią porcję cukru (lub połowę porcji)
-lub oddzielić sok od owoców, sok dać do nowego pojemnika i dodać cukier.

Którą drogą panowie?
Hmm, też jestem ciekawy jakie są doświadczenia innych.
Ja zlałem z fermentora i oddzieliłem od owoców po 30 dniach, w smaku jest niezłe ale co będzie dalej....:niewiem:
Blg przy zlewaniu było -1, dosłodziłem po zlaniu do 3.
W 13 dniu po dodaniu drożdży oddzieliłem "wode" od "części stałych" - bałem się goryczki z pestek.
BLG 0 (może minimalnie na minusie), dodane 200g cukru/17l nastaw.
Plan taki mam by powoli dociągnąć do max alkoholu.
Witam

Czy ktoś robił wino z suszonej tarniny? Jeśli tak to czy proporcje stosuje się analogicznie do suszonej dzikiej róży?

Będę wdzięczny również za opinie czy warto to robić, bo owoc tani nie jest.
Witam. Widzę, że wątek zamiera więc w ramach odświeżenia napisze, że zrobiłem nastaw z tarniny na 15 L wina.
 7 kg tarniny 
4 kg cukru
13,5 l wody
Zestaw startowy do win drożdże z pozywka Vinistart Biowin

Tak przy okazji, czy może ktoś policzyć mi stężenie alkoholu jeżeli drożdże przerobia cały cukier? Z roztargnienia nie zapisałem wyników pomiarów a nie wiem czy dobrze wyliczyłem. Wyszło mi że będzie około 14-15%
Hmm, a więc tak: 15l x 17(stała) x 14% = 3570g cukru - 700g (7kg tarniny x 10% cukier w tarninie - założenie) daje w sumie 2870g w zaokrągleniu 2,8kg.
Więc raczej nieco przesadziłeś.
A tak przy okazji rozumiem że robisz w większym naczyniu, bo to co napisałeś to raczej Ci się nie zmieści w balonie 15l.
Tak, robię w butli 30 L. To chyba coś przekombinowałem z tym cukrem. Ale po przeliczeniu wychodzi ze wyjdzie około 17-18 l moszczu jeżeli wycisne tarnine więc nie powinno być tragedii. Dziękuję za odpowiedź
Tarnina;
cukier (jako inwert)- 50g/kg
kwasy (jako jabłkowy)- 20g/kg
średni uzysk soku ( z kilograma w litrach)- 55%
Dzięki @zbynekkk - fajna informacja, a sądziłem że tego cukru jest więcej.
Czyli biorąc to pod uwagę, to cukru powinno się dodać około 3,2kg, aby uzyskać 15l wina o 14% alkoholu.
Witam, jestem nowy w temacie win, mam 10kg tarniny świeżo zerwane którą wyląduje w zamrażarce. Pytanie czy drozdze Bayanus g995 beda w porzadku, pytam bo dostęp mam ograniczony z uwagi na to że jestem na emigracji ? prosiłbym o pomoc również w podaniu proporcji ? i jeżeli ktoś zna jakieś zamienniki drożdży w uk to bardzo bym prosił o informację.
Jeżeli masz zamiar robić wino mocne i półsłodkie/słodkie o mocy ~18%, to tak nadają się.
Ja robiłem wino w stosunku tarnina : woda - 1:2, półsłodkie.
Proponuję jednak poszukać w UK drożdży i mniejszej tolerancji na alkohol 13-14%. Nie szukaj nazwy drożdży tylko kieruj się tolerancją na alkohol. Jestem przekonany że w sklepach z artykułami do produkcji wina takie drożdże są. Jak lubisz wytrawne/półwytrawne to takie wino można z dojrzałej tarniny zrobić.
Nastaw na 30 litrów
- tarnina mrożona 10 kg
- owoce rozdrobnić ręką lub tłuczkiem do ziemniaków
-dodać 2 litry ciepłej wody + pektoenzym (też powinien być do kupienia w UK; jak nie trudno zrób bez) + 2 kg cukru
- dodać drożdże
- tydzień fermentacji w miazdze (wiadro do fermentacji, do kupienia w UK)
- po tym czasie 4 kg cukru rozpuszczonego w 19,6 litra wody
- do fermentacji daj oczywiście pożywkę winiarską
- kup winomierz (nie alkoholomierz!!!)
Dzieki wielkie, znalazlem drozdze, biore sie do roboty ;)
Cześć,
Zastanawia mnie osiąg (%) jesiennej pracy, więc zwracam się do Was z zapytaniem...
Jak w temacie... wino z tarniny, które celowałem na 17% (chybiłem)
Z 7,9kg owoców zrobiłem 15l wina, stosując drożdże VINISTART.
Czy możliwe jest żeby drożdże podczas swojej niemalże dwumiesięcznej ciężkiej pracy przerobiły 37 BLG?


P.S. Pięciomiesięczne wino nadaje się już do miłego spożycia. Ilość owoców wystarczająca aby móc delektować się smakiem przy tak wysokiej zawartości alkoholu.
37 Bllg. A uwzględniłeś niecukry i poprawkę na alkohol?
Nie uwzględniłem poprawek, są to pomiary "na czysto" spisane z cukromierza.
Witam, zrobilem wino z tarniny, 20l zlane z nad osadu dwukrotnie, przestalo juz pracowac. 
Koncowe blg= 8-9 wino dosc slodkie, wydaj mi sie ze przesadzielm z cukrem. Czy moge jakos obnizyc zawartosc cukru ? Czy moge dodac drozdze jeszcze raz np bayanusy tak aby popracowalo i drozdze zjedza nadmiern ilosc cukrow ?e
Drożdże nie dadzą rady jak jest ponad 10%
Najlepiej dodać wytrawnego wina do obniżenia słodyczy. Ewentualnie woda jak jest ekstraktywne, ale spadnie trochę % wtedy.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17