Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: PPPW - Polska Partia Przyjaciół Wina
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Będąc już dzisiaj po wpływem :polewam: i łapiąc krasomówczy ciąg usłyszałem od znajomego że z takim gadaniem to ja powinienem do sejmu startować ;)
Nie zastanawiając się wiele odparłem że nie ma takiej parti w barwach której chciałbym startować, bo partii przyjaciół WINA jeszcze nie ma.
I tu narodził mi sie pomysł z którym się dzielę z Wami.
Nie rodził się w bólach, wręcz przciwnie, po głogowym winku własnej roboty, którym od ranka raczę współpracowników (nie ma dziś szefa;) ) sam wpadł mi do głowy.
Szukam teraz w necie i wyszukałem że 100 osób pełnoletnich i z prawem do głosowania wystarczy żeby partię załozyć.
Studiuję teraz Ustawę o partiach ( http://www.sejm.gov.pl/prawo/partiepol/partiepol.htm ) ale z wiadomych przyczyn :polewam: kiepsko mi to idzie.
CO WY NA TO POWIECIE? PPPPiwa juz kiedyś była - co my gorsi?
Pozdrawiam serdecznie przyszłych Członków PPPW ;)
11:21 i już pod wpływem, nieźle nieźle:lol::spoko:
PPPPiwa już była ... ale chyba im nie poszło :)

Ale chyba ktoś tu u nas studiuje politologie (Cayose ?? ) to może by go tak na przewodniczącego zarządu ??;)

:helo:
Cytat:Wysłane przez santiago
11:21 i już pod wpływem, nieźle nieźle:lol::spoko:

Staram się jak moge;)

Cytat:Wysłane przez kubej
Ale chyba ktoś tu u nas studiuje politologie (Cayose ?? ) to może by go tak na przewodniczącego zarządu ??

Nawet polityka już mamy ;)

http://www.wino.org.pl/forum/member.php?...er=Polityk
nie trzeba zakładac partii, wystarczy Stowarzyszenie ...

Podstawą prawną jest ustawa - ordynacja wyborcza, tu link:
http://www.sejm.gov.pl/prawo/nowaord/11_01.htm
fragment:
"Art. 98.
1. Obywatele mający prawo wybierania, w liczbie co najmniej 15, mają prawo utworzyć komitet wyborczy wyborców, składając pisemne oświadczenie o utworzeniu komitetu, z podaniem swoich imion i nazwisk, adresów zamieszkania oraz numerów ewidencyjnych PESEL.
2. Komitet wyborczy wyborców powołuje:
1) pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego - uprawnionego, z zastrzeżeniem art. 109, do występowania na rzecz i w imieniu komitetu wyborczego,
2) pełnomocnika finansowego komitetu wyborczego, o którym mowa w art. 109.
3. Pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego i pełnomocnika finansowego komitetu wyborczego powołuje się spośród osób wchodzących w skład komitetu wyborczego.
4. Po zebraniu co najmniej 1000 podpisów obywateli mających prawo wybierania, popierających utworzenie komitetu, pełnomocnik, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, zawiadamia Państwową Komisję Wyborczą o utworzeniu komitetu. Zawiadomienie może być dokonane do 50 dnia przed dniem wyborów
..."
Jestem za realizowaniem celów stowarzyszenia także przez władzę ustawodawczą. Mam już typy na marszałków :tancze:
pozdrawiam
Gdzieś znalazłem takie coś: "stowarzysznie jako takiej działalności politycznej prowadzić nie może - tzn. nie może zgłaszać kandydatur..."

A my wystawiamy prezydenta w następnych wyborach...
marG,
członkowie Stowarzyszenia, nie pozbawieni praw publicznych, mają prawo założyć KOMITET WYBORCZY ..., lub popierać innych kandydatów realizujących program im bliski.

Przy tej "ładnej" pogodzie nie chciałabym stukac tutaj wywodów prawnych, ale polecam ustawe o stowarzyszeniach, oraz w/w

Jesteśmy w dziale KROTOCHWILE, więc już mam ładny obrazek w wyobraźni, co zamiast buławy marszałkowskiej będzie miał "nasz człowiek" w sejmie, czy senacie :lol:
3 liltrowy gąsiorek dzierżyc będzie w dłoni maszałek sejmu wywodzący się z naszej PPPW;)

I jeszcze jedno - mimo iż w dziale jesteśmy wiadomym - propozycja moja jest jak najbardziej poważna - z przyjemnościa zostałbym członkiem PPPW.
Stowarzyszenie już jest - SWiMP - i co dalej?
Niestety meandry prawa nie są mi znane :pomocy:a i od polityki stronię troszkę bo emocje negatywne wzbierają we mnie jak widze co się tam dzieje - ALE MOŻE CZAS COŚ Z TYM ZROBIĆ!
Wprowadzmy naszych trzeźwo (?) myślących przedstawicieli do sejmu czy senatu - niech działają ku naszemu dobru :pijemy::pijemy::pijemy: abyśmy mieli co i za co pić.
Howgh!
Cytat:Wysłane przez marG
3 liltrowy gąsiorek dzierżyc będzie w dłoni maszałek sejmu wywodzący się z naszej PPPW;)
...
od polityki stronię troszkę bo emocje negatywne wzbierają we mnie jak widze co się tam dzieje - ALE MOŻE CZAS COŚ Z TYM ZROBIĆ!
Wprowadzmy naszych trzeźwo (?) myślących przedstawicieli do sejmu czy senatu - niech działają ku naszemu dobru :pijemy::pijemy::pijemy: abyśmy mieli co i za co pić.
Howgh!

marG, Ty już program zaczynasz pisać, a ostatnie zdanie proponuję jako preambułę :big:
Margot wdzięczny CI jestem za zainteresowanie - jako jedyna ( prawie ) podjęłaś temat i potraktowałaś z należytą uwagą. Proponuję Twoja kandydature do Kierownictwa PPPW. :D

Nawet wyobraż sobie że wiem co jest preambułą i zgadzam sie z Tobą, to co napisałem będzie pasowało idealnie ;)
marG, gdy patrzę na ilość odsłon, to zainteresowanie wcale nie jest małe :brawo:

Gdy zaczniesz pisać program, to na pewno inni też dołączą się ze swoimi postulatami. Już mam kilka w zanadrzu mimo takiego ładnego dnia (a może właśnie dlatego?)

post scriptum: mogę być aktywnym sympatykiem, ale programowo do żadnej partii nie należałam.

pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez Margot
post scriptum: mogę być aktywnym sympatykiem, ale programowo do żadnej partii nie należałam.
pozdrawiam

Ja też i czas to zmienić!!!

I proszę podaj Twoje postulaty - może razem coś zdziałamy.
Ja nadal staram się :ksiazka: ustawy różne....
Pomysł jest świetny, jednakże sama nazwa nie jest zbyt profesjonalna. PPPP Rewińskiego źle skończyła, a Ci 'przyjaciele' w nazwie to jakoś tak niefachowo brzmiało :|

Dlatego sugerowałbym jakieś bardziej nowoczesne nazwy, np:

Polski Sojusz Winiarzy
Stronnictwo Demokratyne Winiarstwa Polskiego
Konfederacja Winiarzy Rzeczypospolitej
Zjednoczone Winnice Niepodległej Polski
Ruch Niepodległościowy Winiarzy
Winiarska Inicjatywa Niepodległej Ojczyzny ( skrót !! )
Wino i Ojczyzna (też dobry skrót)
Liga Winiarska Polski
Winodemokracja Rzeczypospolitej
i na koniec:
Ruch Obywatelski "Dymion" :)

Pozdro :)
P.S. Moze ktos będzie na Castle Party 2005 w Bolkowie ?
A po której stronie politycznej znalazłaby się PPPW?

Jak lewica czy prawica (skrajna) to odpadam.

A tak na serio... nie jestem entuzjastą tworzenia coraz to nowych dublujących się ciał. Jest już SWiMP i choć nie zauważam szczególnej jego aktywności (tutaj mogę się mylić, bo nie jestem członkiem - mówię jak to widzę od zewnątrz) to nie powinniśmy tworzyć konkurencji.
Możemy za to WSPÓŁDZIAŁAĆ i lobbować razem wśród istniejących partii na rzecz rozwoju winiarstwa w Polsce (teraz zbliża się odpowiedni moment).
Tutaj jest tylko małe zastrzeżenie: czy SWiMP będzie walczyć także o prawa Nas, malutkich domowych winiarzy amatorów czy tylko o dużych winiarzy posiadających winnice i zajmujących sie tym "procederem" profesjonalnie i zawodowo...
To wszystko przecież tylko krotochwile :)
Skoro SWiMP działa sprawnie i nikt nia ma do tegoż stowarzyszenia zastrzeżeń to tworzenie następnego byłoby rzeczą zbyteczną i nierozsądną zarazem :)

Ja osobiście stosuję zasadę "od polityki i mleka z daleka". Pozostawiam taplanie się politycznym szambie ludziom bardziej zawziętym... ja już poddałem się w tej kwestii ( sytuacja jest nieuleczlana wg mnie ) i przerzuciłem na winiarstwo, muzykę i kobiety ( sztuk : 1 ).

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.
Cytat:Pozostawiam taplanie się politycznym szambie ludziom bardziej zawziętym... ja już poddałem się w tej kwestii ( sytuacja jest nieuleczlana wg mnie )
bez obrazy, ale dzięki takiej postawie jak Twoja, w Polsce po 15 latach jest jak jest... jak mamy zbudować społeczeństwo obywatelskie, kiedy każdy zajmuje się tylko swoimi sprawami i czeka aż KTOŚ INNY zrobi za nas co trzeba? Nie możemy polityków zostawiac samym sobie. Musimy patrzeć im na ręce.
Korci mnie, aby rzucić tu wywód na 15 stron ale po pirwsze nie miejsce, a po drugie nic jeszcze dzisiaj nie piłem...:diabelek: (a po trzecie jest tak gorąco - 35 st. - że po prostu umieram...)
Cytat:Wysłane przez cayose A tak na serio... nie jestem entuzjastą tworzenia coraz to nowych dublujących się ciał. Jest już SWiMP (...) to nie powinniśmy tworzyć konkurencji.
Możemy za to WSPÓŁDZIAŁAĆ i lobbować razem wśród istniejących partii na rzecz rozwoju winiarstwa w Polsce (...)
Tutaj jest tylko małe zastrzeżenie: czy SWiMP będzie walczyć także o prawa Nas, malutkich domowych winiarzy amatorów czy tylko o dużych winiarzy posiadających winnice i zajmujących sie tym "procederem" profesjonalnie i zawodowo...

Strrrraszne. Nie mam wyjścia, muszę się z Tobą zgodzić w pełnej rozciągłości :D
"Współdziałać" i "lobbować" to słowa kluczowe, SWiMP ma formalną możliwość nacisku, nie na partie, a na władze w ogóle - ministerstwa, departamenty, urzędy itd. A że potrzeba nam wsparcia i pomocy, niekoniecznie członków Stowarzyszenia, a ludzi chętnych do współpracy i zaangażowanych to oczywiste.
Co do "malutkich domowych..." to nie wiem nic o tym, żeby w SWiMP był jakiś "duży winiarz posiadający..." Dla zawodowców, firm itd. w Stowarzyszeniu przewidziana jest raczej rola członka wspierającego.

PS. No dobra, jeden duży jest - Jeż ma ze 2 metry wzrostu...
PPS. I tak krotochwilny temat wywołał poważną dyskusję.
Cytat:nie wiem nic o tym, żeby w SWiMP był jakiś "duży winiarz posiadający..."
Jest mi zbyt gorąco i jestem zbyt zmęczony żeby szukać, ale kiedyś była dyskusja: od jakiej posiadanej powierzchni upraw winorośli można uznać coś za winnicę - czy coś takiego. Jak więc rozumiem do SWiMP należą ludzie myślący "poważnie" o winiarstwie...no ale nie ważne, nie o tym w ogóle mowa.

Powiadasz Macieju, że "naciskacie" na władzę (ogólnie mówiąc). A czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i dać Nam, prostym, domowym winiarczykom, jakieś 2-3 KONKRETNE przykłady co udało się Wam wywalczyć, załatwić???

PS.
Cytat:Strrrraszne. Nie mam wyjścia, muszę się z Tobą zgodzić w pełnej rozciągłości
...i co? Nie bolało?!

Maciej:polewam:
Pozdrawiam
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Pomysł jest świetny,......
Dlatego sugerowałbym jakieś bardziej nowoczesne nazwy, np:
Winiarska Inicjatywa Niepodległej Ojczyzny ( skrót !! )

To jest pomysł W.I.N.O. !!!

JESTEM ZA!!!!!! :1miejsce:
czas goni, wybory tuż, tuż ...

proponuję skupić się na wyborze prezydenta, który byłby "nasz", czyli winiarzy;

Niedowiarkom przypomnę piękną postać: COLUCHE

Moje pokolenie pewnie skojarzy o kim stukam, dla żartu wystartował w wyborach prezydenckich, notowania tak poszły w górę, że te poważne komitety wyborcze rozpoczęły z nim rozmowy o wycofaniu się.

Dla znających francuski załaczam jego plakat wyborczy:
marG - masz rację co do nazwy. Powinna być bardziej jednoznaczna, bo PPPW moze odnosić się do PPPWódki.
Chociaż z drugiej strony - im więcej ludzi by się identyfikowało - tym większe szanse na powodzenia akcji.
Zgadzam sie na prawie wszystkie propozycje. Pomysl to dobry, bo smieszny. Tylko, na litosc boska, kierownika tej partii nie nazwijcie czasem Pierwszym Sekretarzem, bo tego nie strzymam.
Margot, dawno sie tak nie uśmiałam, skąd Ty wytrzasnęłaś jego plakat wyborczy? Swoją drogą piękny jest i NIC nie stracił na aktualności mimo upływu lat. Tylko skąd my weźmiemy kandydata z takim dystansem do siebie? Rzadka rzecz.
Cytat:Wysłane przez cayose
bez obrazy, ale dzięki takiej postawie jak Twoja, w Polsce po 15 latach jest jak jest... jak mamy zbudować społeczeństwo obywatelskie, kiedy każdy zajmuje się tylko swoimi sprawami i czeka aż KTOŚ INNY zrobi za nas co trzeba? Nie możemy polityków zostawiac samym sobie. Musimy patrzeć im na ręce.
Cayose... cieszy mnie naprawdę Twoja obywatelska postawa. Fajnie, że jeszcze się przejmujesz. Ja nie widzę możliwości zmiany na lepsze, bo jeśli przez 15 lat się nic nie zmieniło to dlaczego miałoby się nagle teraz zmienić.
Uczciwość w polskiej polityce umarła i nie wróżę jej szybkiego odrodzenia. Patrzenie na ręce politykom nie jest chyba w naszej sytuacji możliwe, bo oni tam są na tyle sprytni, żeby wszelkie ślady nieprawości po sobie zatrzeć, a patrząc na powiązania mafijne świata polityki, to w sumie nie chciałbym z nimi zadzierać i wyciągać ich brudy na światło dzienne. Jeszcze przeszedły do mnie jakiś mafioso :fajka: i rozbił mi moje kochane dymiony :) .
Cytat: Korci mnie, aby rzucić tu wywód na 15 stron ale po pirwsze nie miejsce, a po drugie nic jeszcze dzisiaj nie piłem...
Proponuję jakiś nowy wątek w tej kwestii :)
Cytat:(a po trzecie jest tak gorąco - 35 st. - że po prostu umieram...)
A to w tej kwestii dla mnie jest bosko. 35oC to temperatura optymalna... przy 40 zaczyna mi być za ciepło, a 20 to niezbędne minimum.... :) Taki ze mnie ciepłolub-winolub :big:
jakby stworzyc partie to jakbyśmy w programie wyborczym zapewnili wiekszy dostęp do wina (jakieś hasło: "wino dla kazdego" albo cos ) to uzyskalibysmy 100% poparcie dla rządu - jak na Kubie :big:
Stron: 1 2