Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Śliwkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
A właśnie pisałem w innym poście: jestem akurat po imprezce. nawet posty podwójnie wpisuję :)

Ale cukru dodam. Co mam do stracenia.
Witam!
Zrobiłem wino ze śliwek - ćwiartek i odlałem je znad osadu i przez nieporozumienie dolałem do niego wode z cukrem i zatkałem korkiem z rurką a wino nie chce pracować teraz nie wiem co zrobić aby je ratować?
(pierwsze moje wino) Proszę o dobre rady.
Z góry dziękuje>
Cytat:Wysłane przez fanek
co zrobić aby je ratować?

a co sie z nim takiego dzieje? :ysz: Zmniejszyłeś % i zwiekszyłeś słodycz.

...nie piszesz jakie wino było/jest/ma być... :spie:
Wino było napewno mocne (dużo owoców) i miało dobry zapach.
Chciałbym aby było winem średnim czyli ok 15%
lecz nie wiem czy przez to że wlałem wode z cukrem do balonu wino się nie popsuje.
Czy mam je tak zostawić na kilka dni? może zaczni pracować ?
Przy przelewaniu wina powinienem jeszcze coś dodać aby się klarowało, tylko co i czy ma to sens?
Co zrobić teraz z tym winem?
Dzięki za zainteresowanie>
Proszę o pomoc .
-moc wina nie pochodzi od ilosci owoców (tak Cie zrozumiałem... :niewiem: )

-nie mozesz wymagać od wina zeby jednoczesnie ferm. i klarowało sie... przeczytałes chociaż jeden podrecznik winiarski? :chytry:

-moze zacznie pracować. Wszystko to wróżenie z fusów bo nie podajesz wartosci blg. :(
Wczoraj dodałem do śliwek wody syropu cukrowego i szklankę mojego "wina z wody". na razie nic sie nie dzieje.
chciałbyś tak od razu? to nie reakcja termojądrowa tylko rozwój i przemiany biochemiczne, a to nie dzieje się atchok:rtfm:
No pewnie, że bym chciał !
Ty byś nie chciał ?! :)
atchok?? :ysz: to się nazywa spolszczenie :diabelek:
na razie nadal nic sie nie dzieje, a na dobrą sprawę, to zastanawiałem się nad drugim wariantem podanym przez Maganę - winko ma naprawdę świetny smak, bombowo pachnie. Nic, tylko pić. :)
No, ale na razie czekam na efekty dodania cukru.
teraz jest 15 blg, wcześniej było 9 blg.

Okazuje się, że cukromierz jest nie tylko od tego, żeby określać wytrawność wina.
Cytat:Wysłane przez hamfast


Okazuje się, że cukromierz jest nie tylko od tego, żeby określać wytrawność wina.

:spoko::spoko::spoko::spoko::spoko::spoko:
Stron: 1 2 3