12-08-2005, 15:15
12-08-2005, 15:25
a patrzyłeś moze tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0 ? Zadziwiające podobieństwo pytań oraz nicków... 

13-08-2005, 12:02
polecam drożdze biowinu burgund a pożywki 2 g
13-08-2005, 12:37
Robiłem porzeczkowe na drożdżach burgund biowinu. Kupiłem w OBi komplet z pożywką. Drożdże płynne w foliowej torebce
FoxDar
13-08-2005, 23:24
Amator48, do wina porzeczkowego, proponowałbym także, oprócz drożdzy Bugund, również gatunek Bordeaux.
Pozdr.
Dariusz
Pozdr.
Dariusz
15-08-2005, 14:27
Ja odradze Biowin jakoś mam do tej marki pewne zastrzeżenia (problem z tym że nie zawsze startują, często sa jakies "ospałe") a polece drożdze winne Multimex burgund można dostac w Tesco a co do pozywki to ta z Biowinu jest dobra
Amator48
16-08-2005, 14:41
A co powiecie o drożdżach i pożyakach Wytwórni Wyrobów Chemicznych Gdańsk ul.Karłowicza2?ijeszcze jedno pytanko,czy jest jakaś może tabela - wykaz jakie drożdże używać do wyrobu win np.wg.koloru ,mocy,użytych surowców itp?Pozdrawim
FoxDar
16-08-2005, 15:41
Co do producenta, ja kiedyś robiłem na ich drożdźach i nie mogę narzekać. Natomiast jeśli chodzi o "tabelę" nie słyszałem i nie widzialem takowej na oczy.
16-08-2005, 15:53
Ja posiłkuję się tym:
Wina białe, lekkie - Chablis, Sauternes, Riesling
Wina białe, średniej mocy - Bingen, Steinberg, Sauternes, Tokaj, Johannisberg
Wina białe, słodkie, deserowe - Bingen, Tokaj, Madera, Sherry
Wina czerwone, lekkie - Bordeaux
Wina czerwone, średniej mocy - Bordeaux, Bingen, Chambertin, Burgund
Wina czerwone, słodkie, deserowe - Port, Malaga, Burgund
Prosto z http://old.wino.org.pl/frames/drozdze.html
Wina białe, lekkie - Chablis, Sauternes, Riesling
Wina białe, średniej mocy - Bingen, Steinberg, Sauternes, Tokaj, Johannisberg
Wina białe, słodkie, deserowe - Bingen, Tokaj, Madera, Sherry
Wina czerwone, lekkie - Bordeaux
Wina czerwone, średniej mocy - Bordeaux, Bingen, Chambertin, Burgund
Wina czerwone, słodkie, deserowe - Port, Malaga, Burgund
Prosto z http://old.wino.org.pl/frames/drozdze.html
04-08-2015, 13:52
(13-08-2005, 23:24)FoxDar napisał(a): [ -> ]Amator48, do wina porzeczkowego, proponowałbym także, oprócz drożdzy Bugund, również gatunek Bordeaux.
Pozdr.
Dariusz
jakaś różnica poza tym że jedne do lekkich a drugie do mocnych ? ;p
04-08-2015, 14:26
KaSyX, FoxDar ci nie odpowie, wyrejestrował się.
Bordeaux daje się zazwyczaj do Wytrawnych i półsłodkich, do słodkich zaś burgundy.
Bordeaux daje się zazwyczaj do Wytrawnych i półsłodkich, do słodkich zaś burgundy.
05-08-2015, 11:18
Ten temat ma 10 lat
rynek drożdży w PL się rozrósł całkiem sporo. Cieszy mnie to, że czytacie takie tematy stare, dużo się można nauczyć, aczkolwiek nie w sytuacjach dynamicznych takich właśnie jak dostępność drożdży np.

05-08-2015, 13:07
Ha ha, tym się właśnie charakteryzujemu my młodzi stażem winiarze, łykamy wiedzę jak indyk kluski i nie ważne jak długo ona jest na forum, jest to należy ją czytac

Pozdrawiam mistrzów winiarstwa
Lech

Pozdrawiam mistrzów winiarstwa
Lech
06-08-2015, 18:25
Bo jak ktoś załozy nowy temat o podobnej nazwie to zaraz fala "to już było, poszukaj" etc. A tak jak mówisz, wszystko się zmienia...
19-07-2016, 08:41
Ja zaś robiąc wino jagodowe dowiedziałem się że czerwone wina potrafią z czasem zrzucić barwę i stają się jasne, można temu zapobiec używając droższy VR5. Jeszcze nie robiłem wina z czerwonej porzeczki ale domyślam się że musi mieć piękną barwę. Czy te VR5 by pasowały?
19-07-2016, 09:10
(19-07-2016, 08:41)vasteq napisał(a): [ -> ]Ja zaś robiąc wino jagodowe dowiedziałem się że czerwone wina potrafią z czasem zrzucić barwę i stają się jasne, można temu zapobiec używając droższy VR5. Jeszcze nie robiłem wina z czerwonej porzeczki ale domyślam się że musi mieć piękną barwę. Czy te VR5 by pasowały?
Ja robiłem z czerwonej na fermovin. Piekny czerwony wręcz cukierkówy kolor ale smakowo wole zmieszane z czarną poprzeczką.