Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: winko capi drożdżami
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam. zrobiłem w tym roku wino z czerwonej porzeczki i chyba za późno zlałem je znad osadu, bo strasznie podchodzi drożdżami. do tego jest bardzo, bardzo cierpkie (miało być stołowe 14%). czy da się jakoś poprawić zapach, bo smak to chyba wystarczy trochę dosłodzić...
pomocy!
A ile stoi twoje winko, bo jak pierwszy raz zlewasz i wali drozdzami to nie ma sie czym przejmowac. Zlejesz je drugi raz i nawet 3, gdzies po drodze zrobi sie klarowne, potem nawet przestanie capic. Kilka miesiecy poznie nie bedzie szczypac w jezyk, a za rok lub dwa wino bedzie pierwsza klasa.
a jak zrobić, żeby spożyć w tym dziesięcioleciu, a najlepiej w tym miesiącu? ;)
pozdr
spożyć możesz ale jeśli masz tylko jedną ubikację w domu to nie dawaj nikomu innemu :P
wszystko jasne...
dzięki
:polewam: