Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: temperatury dla drożdży
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
pyanie: jakie sa temperatury odpowiednie dla drożdży winiarskich, a w jakich one giną?
szukaj: drożdze, pasteryzacja, matka drożdzowa itd. w zalezności do czego potrzeba jest ta informacja.:ksiazka:
Drożdże winiarskie mogą fermentować w temp. od 8 st.C do 32 st.C krótkotrwale wytrzymując do 45 st.C.. jednak to sa ekstrema z których wartości skrajne spełniają tylko niektóre szczepy i formy drożdży. Przecietna - odpowiednia temperatura fermentacji win białych jest 18-20 st.C zaś czerwonych, fermentowanych w miazdze 20-22 st.C. Temp. powyzej 25 st.C jest już wyraźnie niekorzystna - nizszy procent i słabszy aromat wina.
czy da się "wymrozić" drożdże? nie znalazłem w wyszukiwarce jasnej odpowiedzi... producenci na swoich stronach opisują temp. fermentacji, ale nie piszą, czy odpowiednio drożdże schładzając da się je zabić...

Brat-student-chemik twierdzi, że drożdże umrą, jeśli sie wino schłodzi bardzo gwałtownie, natomiast przy powolnym schładzaniu drożdże mogą żyć nawet w ciekłym azocie (żyć nie znaczy wcale fermentować) ???
Nie umra, zahibernuja sie:) a jak bedzie znow cieplo to znow rusza.
podobnie z pasteryzacja, ja jedno wino pasteryzowalem dwa razy a france po doslodzeniu i tak ruszyly.

oczywiscie cos moglem zrobic nie teges do konca ale faktem jest ze jakies 70 stopni przez 15-20 min wytrwaly 2 razy
Cytat:Wysłane przez intensywny_niebieski
podobnie z pasteryzacja, ja jedno wino pasteryzowalem dwa razy a france po doslodzeniu i tak ruszyly.

oczywiscie cos moglem zrobic nie teges do konca ale faktem jest ze jakies 70 stopni przez 15-20 min wytrwaly 2 razy

Nie teges było dosłodzenie po pasteryzacji - trzeba było zapasteryzować po dosłodzeniu. Prawdopodobnie wniosłes do stabilnego mikrobiologicznie wina jakies drożdże (np. bretanomyces) razem z cukrem.
bretanomyces to jakiś specyficzny szczep żyjący w cukrze? Może coś więcej o nim.
zobacz sobie tu
troszke mi to rozjaśniło :)