Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pigwa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7
Witam wszystkich. Zapytam od razu, czy ktoś z Was próbował robić wino z pigwy? To owoc dość cierpki i kwaskowy w smaku, ale ma dużo witaminy C.
Bardziej polecam pigowowiec niz pigwe na wino... Bardziej aromatyczny....
u Pradla jest tylko tyle:
Arbo Gast, Wina i soki domowej roboty:
Acha dodam jeszcze ze warto pobawic sie z pigwowcem, gdyz moim zdaniem owoc ten ma bardzo duzy potencjal. W Parparach 2005 wino z pigwowca dostalo srebrny medal.
Co do obrobki to polecam dluga fermentacje miazgi. Owoce oczywiscie jak najbardziej rozdrobnione...
Dziękuję za wszystkie porady. Jeszcze jedno - czy pigwa musi zmarznąć żeby ja zbierać, czy po prostu wtedy gdy spadnie z krzaka :-))
Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba.

Owoce miałem zbierane spod krzaka, dość dobrze dojrzałe (żółtawe), ale żadne tam przemarznięte.
Cytat:Wysłane przez Zbylu
Ja robiłem raz - pigwy miałem mało...
Owoce miałem zbierane spod krzaka...

Pigwa nie rośnie na krzakach.
Przyjedź do mnie, wejdź do kuchni, wyjrzyj przez okno i zobaczysz...ciemnozielony krzak pigwy
To nie jest pigwa.
chyba jak pisalem pigowiec...
Pigwa - cydonia oblonga
nie umiem wkleić kilku obrazków w jeden post

:(
też pigwa
PIGWA jak nic :) :)

Jest jeszcze wersja w kształcie jabłka. (ta jest gruszkokształtna).

A kwestia formowania w krzew (albo bardzo niski pień :) ) czy drzewko to przecież kwestia gustu i wygody.

Np winorośl można formować zarówno na głowę jak i na wysokim pniu (formy altanowe, ew. uprawy w polu na kurtyne).

Ale to chyba wszyscy wiedzą.... :) :) :)

Agresywność 0....
To wlasnie jest pigwa, ale bardziej aromatyczny jest pigwowiec
a właśnie ja chce z pigwowca zrobić a pigwowiec to jest krzak a podobnym owocu
Jak z kwasowością. Ile dajecie wody (procentowo)?
Waszym zdaniem, z czym najlepiej mieszać moszcz pigwy?
Słuchajta!

A podajcie jakiś konkretny, sprawdzony przepis na pigwę!. kiedyś Raz robiłem, ale nie wyszło, a mam sąsiada, który co roku ma pigwy za dużo i zastanawia się , co z nią robić !!!
Byłbym wdzięczny za pełny, konkretny przepis.

A pamiętacie z Wiedźmina (z książki - film nazywa się WieŚmin :P):
"A ja wam powiem, bom doświadczyła - rzyga się tak samo po jabcoku jak po markowym Est-Est"
Nara!
W takim razie czy to jest pigwowiec. Fotka była robiona na początku lata. Krze ma ok 1,5 m wysokości. W zeszłym roku robiłem nalewkę ale owoce rosły na małym krzewiku tuż przy ziemii. I również miały jabłkowaty kształt.
Tak to jest pigwowiec. BTW kwitnie na czerwono. A poza tym to dużo owoców ma jabłkowaty kształt :)

Owoce pigwowca z reguły są dużo mniejsze, powiedzmy wielkości dużej śliwki, mają właśnie taką powiedzmy błyszczącą skórkę i skórzaste liście. I są bardzo aromatyczne.

Liście pigwy podobnie jak owoce, liście bardziej niż owoce, są owłosione. Owoce są wielkości dużego jabłka albo gruszki i są najczęściej żółte. A krzew, drzewko jest raczej mało dekoracyjne. Owoce są również aromatyczne ale bardziej liczą się bardzo duże ilości pektyn w owocach, gdyż są używane do galaretowania przetworów.
No to może dwa przepisy - z pigwy i pigwowca - ale takie sprawdzone! Poda ktoś?

Zbylu napisał, że:
"Ja robiłem raz - pigwy miałem mało, więc zrobiłem rodzynkowo-pigwowe (długa fermentacja w mocno rozdrobnionej miazdze). Jak dla mnie efekt końcowy - bomba."
Zbylu! Podaj Twój przepis również! Chętnie dokonam próby! ;)
NOTOS:fajka:
No to Zbylu - czekamy, czekamy !
Dołączam się do czekających :-)

Też mam pigwowca i niedwuznaczne zamiary...
Stron: 1 2 3 4 5 6 7