Pytania mam takie:
1. Z jakimi
owocami łączycie miętę w nalewkach?
Pomińmy żenichę (bo klasyczna i napisano o niej wiele)
i miętówkę z cytryną i/lub lemonką (limonką) - bo owoc tu jako utrwalacz tylko służy
2. Jakie odmiany mięty używacie (aby było trudniej
czy robicie to z premedytacją, czy dlatego, że do takiej macie dostęp)?
pzdr.
Andrzej
Edit:
LISTA PROPOZYCJI:
1. JABŁKA
2. Dereń
3. Wiśnie
4. Truskawki
5. Ananasy
6. Czarna morwa
7. Czerwona porzeczka
Z jabłkiem. Do rozcieńczania spirytusu w likierze miętowym używam soku jabłkowego. Mięta (w poctaci ekstraktu olejku)luzem od skworcu lub własna suszona, bo mam do takich dostęp. Różnicy nie zauważyłem.
Mięty nie lubię i nie używam ale Tymbark łączy w swoich napojach miętę z jabłkiem.
Paola robi zaś syrop o takim zestawieniu.
Dzięki.
Będę dodawał owoce do pierwszego postu: mam już "jabłka"
czekam na więcej.
Próbował ktoś wiśnie, porzeczki, berberys i inne...
pzdr.
Andrzej
Ja próbowałam wiśnie oraz cytrynę (sok + nalew na skórki) z pełną premedytacją.
Zaś zupełnie przypadkiem wyszła mi fajna nalewka, gdy połączyłam nalew miętowy z II nalewem na dereń.
@Frida,
no to dereń dołączam do jabłek ...
Andrzej
(27-07-2010, 12:12)drajla napisał(a): [ -> ]Mięty nie lubię i nie używam ale Tymbark łączy w swoich napojach miętę z jabłkiem.
Paola robi zaś syrop o takim zestawieniu.
Tytuł brzmi nalewki, a nie napoje, które chyba wszyscy znają. Drajla, dziwisz się, że usunięto Ci 300 postów, ja sięnie dziwię.
Marek
@emto, miałem nadzieję, że zaproponujesz komponent do mięty ...
(28-07-2010, 18:53)emto napisał(a): [ -> ]Tytuł brzmi nalewki, a nie napoje, które chyba wszyscy znają. Drajla, dziwisz się, że usunięto Ci 300 postów, ja sięnie dziwię.
Marek
A szkoda, że się nie dziwisz. Bo widać większości z nich nie czytałeś. Ale to Twój problem.
Po co piszesz offtopa? Możesz przecież napisać swoją uwagę na PW? Ale jak to ktoś napisał- zawsze to +1- prawda?
A że nie łapiesz sensu w moim poście to Tobie podpowiem- pomyśl.
I na koniec.
Takie uwagi nie są przyjemne ani dla Ciebie ani dla mnie.
Proponuję jednostronnie : PAX MIEDZY NALEWKARZY!!!!
Pozdrawiam serdecznie -drajla
Znalazłem jeszcze połączenia (co prawda dżemy, sałatki itp.) z:
ananasem, truskawką, czarną morwą ...
Poszukiwania trwają.
A.
Będzie lekko nie w temacie, bo połączenie mało owocowe
u mnie w tym roku sosnówka z miętą. Co do gatunków używam dwóch. pieprzowej oraz dziko rosnącej zbieranej nad rzeką. Pieprzowa ma wyraźniejszy aromat i smak i moim zdaniem jest lepsza do nalewek. Ta dzika rośnie w zacienieniu, jest bardzo delikatna w smaku i aromacie.
No to na pierwszy ogień poszła czerwona porzeczka...
Pomoczymy, zobaczymy
.
Andrzej
(24-08-2010, 10:46)Andy05 napisał(a): [ -> ]No to na pierwszy ogień poszła czerwona porzeczka...
Pomoczymy, zobaczymy .
Andrzej
Koniecznie daj znać
Ja szukam pomysłu na "czerwoną porzeczkę +", jak Ci wyjdzie coś przyjemnego to możne się skuszę
(24-08-2010, 13:20)asiek napisał(a): [ -> ]Koniecznie daj znać Ja szukam pomysłu na "czerwoną porzeczkę +",
ciekawe, różne dorogi, a kierunek może być podobny
ja szukam pomysłu na "miętę +" ,
pzdr.
Andrzej