mam prosbe pierwszy raz robie wino z jabłek przepis juz u was znalazłem ale nie wiem jak zrobic pozywke skad ja wziac mieszkam w małej miejscowosci iw której nie ma sklepu winiarskiego co robic
Pożywka - np. fosforan amonu. Taki pokarm dla drożdży. Kupuje się ją razem drożdżami. Jesli jej nie zdobędziesz - trudno. Drożdże powinny sobie poradzic.
Jesli chcesz kupic - zamów w Biowinie (biowin.com.pl) wyslą za zaliczeniem pocztowym S
Jakich drozdzy uzywasz??? Jesli szlachetnych to zazwyczaj wraz z nimi sprzedawaja odrazu pozywke. Jesli u ciebie nie ma takeigo sklepu, to jestes zmuszony wybrac sie gdzies dalej, lub zamowic przez internet. Poszukaj dobrze. Czesto takie rzeczy maja w drogeriach.
Odswieżam nieco temat bo mam pytanko.
Jako rasowy Poznaniak

namnażałem drożdze z już istniejącego nastawu. Drożdze są w kompletach z pożywką, ale ja drożdze miałem a wykorzystywałem jedynie pożywkę. I teraz pytanko: czy można używac do drożdży np Biowinu, pożywki od Zamoyskich, czy Krupy i na odwrót??? Bo chemicznie to raczej to samo ( fosforan amonowy, czy też dwuamonowy ), a zamysł jest taki żeby dostarczyc azotu.
Tak więc na moje pożywka powinna pasowac od różnych producentów do różnych drożdży, ale wolę się upewnic
A dlaczego niby by ich nie wolno łączyc. Opowiem pewną historie. Mama kupiła kiedys cukier waniliowy dr oetker na odwrocie był przepis na ciasto a w nim napisane aby użyc do tego ciasta proszku do pieczenia firmy dr oetker jako że mama takiego nie miała a jedynie firmy gelwe wsypała taki do srodka pełna obaw. Jednak gdy ciasto się upiekło wszyscy natychmiast się na nie rzucili i zjedli jeszcze ciepłe. Jak widac można uzywac proszku do pieczenia firmy gelwe bez żadnych wątpliwossci

Takie jest moje zdanie na temat pożywki

A do mercedesa 207D pasował docisk sprzegła od syreny !
:-)
Może i docisk pasował ? A jak jestesmy przy samochodach to na paliwie z BP będzie auto działało podobnie jak z Orlenu czy każdej innej stacji. (niemam na mysli tych co dolewają gazoliny lub rozpuszczalników). Podstawowy składnik jest ten sam różnic sie mogą dodatkami.
Podobnie jest z pożywką pisze na nich ze służy do drożdży winnych a nie precyzuje konkretnie do jakich. Podstawowym jej składnikiem jest fosforan dwuamonowy i zależnie od producenta może byc go więcej lub mniej w porcji pomieszanego z innymi składnikami.
Panowie.
Typowa i najlepsza pożywka dla drożdży to zwykły czysty fosforan dwuamonowy. Nie zawiera żadnych tam innych składników.
Można kupic w sklepie z odczynnikami chemicznymi i nie będzie się niczym różnic od jakichkolwiek pożywek porcjowanych przez najrozmaitszych producentów.
a jak sie dawkuje ten fosforan dwuamonowy tak samo jak zwykłą pożywke pytam sie bo jade do poch (nieźle zamieszałem w innym poscie) to może sobie kupie i tak mysle może mają tam te siarke do siarkowania balonów to tez zamówie
To jest własnie zwykła pożywka.
Dawkowanie ok. 5-10 g na 10 litrów.
fosforan dwuamonowy jest najbardziej uniwersalna, najprostsza pozywka i zupelnie wystarczajaca do win domowych; ale czy jest pozywka najlepsza to mozemy dopiero podyskutowac

pozdrowionka
Cytat:to mozemy dopiero podyskutowac
Obiecanki, cacanki ...

Witam wszystkich

jako ze to mój 1 pierwszy post
fosforan amonu (pożywka) to jak było wiele razy pisane tylko jeden z wielu przydatnych składników podczas aktywacji MD i samej fermentacji .
Osobiście dodaje zawsze trochę witaminy B
-Rozpuszczam 1 tabletkę płucząc wodą aby pozbyć się barwnika z warstwy poślizgowej
Następnie tabletkę rozpuszczam w około 100cm3 10% alkoholu
Taki witaminowy dodatek dodaje w ilości 15ml dla MD
oraz resztę 85cm3 jako dodatek na nastaw 25-30 litrów
Sprawdza się od około 10 lat

Pozdrawiam

Dlaczego rozpuszczasz witaminę w alkoholu, a nie po prostu w wodzie?
Witaj są 2 powody
1. Witaminy z grupy B świetnie się rozpuszczają w nisko procentowym alkoholu
2. Alkohol konserwuje bardzo szybko utleniające się witaminy a od MD do głównej fermentacji w soku mija około 2-3 dni. 10% alkohol zapobiega temu.
W czym jeszcze, oprócz wyżej wymienionych substancji, rozpuszcza się witamina B ?
Temat zmartwychwstal po ponad 5 latach

odpowiedz nie specjalnie na temat

Witaminy z grupy B jak wiadomo to cały zestaw związków rozpuszczalnych w wodzie,nie mniej jednak juz kilku procentowy dodatek alkoholu sprawia ze witaminy mogą być przechowywane w stanie uwodnionym wiele lat..
(są tez nierozpuszczalne w wodzie witaminy ale te juz są po za tematem przydatności dla rozwoju drożdży)
Swoją drogą Drożdże same w sobie są dla człowieka bardzo wartościowym źródłem witamin z grupy B więc nie powinno dziwić ze dla prawidłowego rozwoju potrzebują same sporych ilości składników witaminowych.
Nie na temat?
Tematem jest- co to jest pożywka a to nie tylko sole fosforu i azotu
Pewnie też dla tego nie miałem nigdy wielkich problemów podczas fermentacji alkoholowej win kwiatowych i zbożowych. Ale Witaminy są mniej istotne jako pożywka w naturalnie już bogatych w nie naturalnych sokach owocowych.