Czy ktos juz sprawdzal nowa pozywke z BA, chodzi o maxaferm. Czy to cudo dziala tak jak jest napisane czy to chlyt marketingowy. Planuje niedlugo wieksze zakupy z tej firmy i moze sie skusze. Jednak jezeli ktos uzywal juz wczesniej to moze niech sie podzieli swoja opinia.
oto link:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?p...&grupa_p=6
ja sie juz zapatruje.

Z infa wynika ze to tiamina, fosforan i sciany drożdzy (yeast hulls); chyba troche mało. No i te wyniki: w porównaniu z próbą kontrolną dodatek pożywki spowodował odfermentowanie o niecały gram/L więcej cukru. Może źle interpretuje?
/tu jest troche wiecej na jego temat:
http://www.dsm-oenology.com/upload/ecomm...erm_en.pdf
(Figure 2 - wreszcie jakies istotne różnice)
Czy pozywki maxferm można użyć zamiast zwykłego fosforanu amonu (miód)?
Czy może lepiej zrezygnować z tego?
Maxaferm ma zapewnić stabilną i pewną ostatnią fazę fermentacji. Do miodów warto dawać, gdy mają małą krotność.
Cytat:Wysłane przez młodszywinny
Czy pozywki maxferm można użyć zamiast zwykłego fosforanu amonu (miód)?
Poszukaj sobie w miodach o fermaidzie - one są bardzo podobne. Ja bym zastosował razem z DAFem. Oba w zwiększonych dawkach.
Ja stosowałem do trójniaka i to na począdku fermentacji (dopiero później przeczytałem instrukcję

) jako jedyną pożywkę. Miodek szedł jak burza przez cały czas do celowego zatrzymania przy 6blg.
A tak nawiasem mówiąc, kto wie kiedy prawidłowo dodać? To znaczy kiedy następuje rzeczona w instrukcji "mid-fermentation". Pisze tam, coś o tym, że jak gęstość spadanie poniżej 40, ale jak to przeliczyć na blg???
40 Oechslego, jakieś 9 Blg.
Cytat:Wysłane przez jako
40 Oechslego, jakieś 9 Blg.
To do bani.

Przy 9 blg, to ja bym chciał, żeby mi miodek (trójniak) powoli stawał, oczywiście jak do tylu zejdzie, czemu miałaby pomóc właśnie ta pożywka... Nic to, coś pokombinuję. Myślę, że dodam tak przy 20-18 blg...
... zrobiłem tak jak planowałem, dodałem przy 21 blg do panieńskiego, a potem zgodnie z zaleceniem pdf'a wpompowałem trochę powietrza do nastawu i .... - miód natychmiast zwolnił fermentację 6-krotnie!

Dzisiaj ma 19blg i bulka średnio co minutę. Obawiam się czy całkiem nie stanie... Następnym razem daję Maxferm na początku! A może zrezygnuję jedynie z pompowania tlenu...
Dodalem rzeczona pozywke na starcie do miodu przy 29 blg + szczypta standardowej i dzisiaj po tygodniu odfermentowalo do 7blg i pracuje dalej.
To ja mam maxafern dodać na starcie? Do bayanusów jest ok. Jak z nią jest?
Od czasu tamtego przypadku daję zawsze na początku i jest OK.