Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Chinowiec - Elisir di china
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Podaje przepis na wspaniala i bardzo prosta do przygotowania nalewke z kory chinowca o chinskich korzeniach, produkowana we Wloszech pod nazwa "China" ("Elisir di china").

- 0,5l spirytusu 95 procent,
- 0,5l wody,
- 500g cukru,
- 40g kory chinowca (drzewo chinowe - Cinchona calisaya),
- 4g skorki z gorzkiej pomaranczy.

Kore chinowca i skorke z pomaranczy* pokruszyc w mozdzierzu. Macerowac w sloju w 150ml spirytusu i 50ml wody przez 2 tygodnie. Przefiltrowac. Do wiekszego sloja wlac uzyskany wywar, pozostala czesc spirytusu (450ml) oraz wystudzony syrop z wody (pozostale 450ml) i cukru. Pozostawic na kolejne 15 dni. Po tym okresie przefiltrowac jeszcze raz i butelkowac. Nalewka powinna dojrzewac minimum 3 miesiace.

* ja uzywam niezwykle aromatycznej suszonej, grubej skorki z gorzkiej pomaranczy kupowanej w erboristeriach (zielarniach).

Nalewka smakiem smialo dorownuje najlepszym slodko-gorzkim bitter'om, i jest jedna z moich ulubionych nalewek. Poza tym pomaga m. in. w zaburzeniach trawienia, braku apetytu, niedokrwistosci, oslabieniu, anemii.
Mam nadzieje, ze wam tez bedzie smakowala. Dobrowolne wplaty prosze kierowac na konto.... :diabelek: