Przymierzam się do nastawienia trójniaka na wielokwiacie. Dysponuję następującymi surowcami: wiśnia, jagoda, aronia, czarna porzeczka, pigwowiec.
Jak należy uszeregować przydatność wymienionych owoców dla tego miodu?
Zdecydowanie stawiam pigwowiec na pierwszy miejscu. Reszta surowcow jest bardzo dobra na miodek, moze poza aronia, ktora w miodach mi nie podchodzi...
To chyba kwestia osobistych preferencji w stylu wolisz jabłka czy gruszki. Pigwowiec owszem, bardzo ciekawy. Moim zdaniem również czarna porzeczka daje coś ponad przeciętną.
Polecam wiśnie z domieszką jagód. Na drugim miejscu pigwowiec, ale jak sugeruje patricus- o gustach się nie dyskutuje... Kwestia indywidualnych preferencji.

Tylko jak podejść do owoców pigwowca? Fermentacja w miazdze nie bardzo mi się widzi.
Prawdę mówiąc optowałem za czerniczakiem, bo to sprawdzony trunek. Widzę jednak, że na forum/ konkursach preferowane są wyroby egzotyczne, trochę wg zasad, które przedstawił Alvenearle po konkursie w Kazimierzu.
A istotne jest przecież by było dobre, a nie egzotyczne.
Cytat:Wysłane przez jako
A istotne jest przecież by było dobre, a nie egzotyczne.
A co jest egzotycznego w czarnej porzeczce?