Ruszamy na... granaty:
Według składu:
7 owoców granatu z Auchaun za 0,99 zł od sztuki
0,5kg rodzynek (sułtańskie z Auchan za 9 zł za kg)
około 0,8kg cukru
10g kwasu cytrynowego dwie łyżeczki od herbaty
1g taniny (zalecam 0,5g) kurde nie miałem dodałem rozgniecioną tabletke TANINALU
4g enzymu pektynowego
4g pożywki
drożdże aktywne AnKA silne

i jedziemy:
3 dni w miazdze + pektopol
potem dodałem cukier i rodzynki (3 dni płukane, potem troche właściwie częśc posiekałem), kwasek, taninol
i jedzie narazie cicha ale powoli jak lokomotywa rusza
no tak skleroza

H2O dodałem na oko tak do 4 litrów - dodałem ze 2,3 l wody, sporo soku mi wyszło z miazgi...
A jak rozdrabniałeś owoce?
troszkę je odcisnełem ale robote wykonały drożdżaki - pozostawiły tyłko po odlaniu przez sitko same pesteczki...
dzień pierwszy - z balonika wydobywa sie dzwiek jak z lokomotywy

no na razie nie dam rady pożyczyłem cyferkę...
ale na razie jest lekko różowiutkie - dość mętne... niestety...

na górze zalegaja rodzynki a drożdzaki pracuja aż miło...

za 2 tygodnie pierwsze zlewanie...


a pochwalisz się jakimś winkiem które sam zrobiłeś , czy to jest 1 ?
Cytat:Wysłane przez Skrzych
Cytat:Wysłane przez usagi
za 2 tygodnie pierwsze zlewanie...
Dlaczego tak szybko?
Krzysztof
bo tak było w przepisie...
poza tym wydaje mi sie ze po 2 tyg znaczenie rodzynek bedzie marginalne i tylko później beda problemy z klarowaniem. Choc treaz jest strasznie mętne...

Cytat:Wysłane przez mkosa
a pochwalisz się jakimś winkiem które sam zrobiłeś , czy to jest 1 ?
taaak no wiec w mojej spirzarce na warszawskiej woli (stary budynek z takim mykiem jak sprzarka) stoją:
4 l jabłkowego, 4l mandarynkowego (cos sie niechce sklarować)
10 l daktylowo-pomarańczowe (0.5 kg daktyli prosto z algierii, i z 5 kilo pomarańczy , troche mandarynek i 2 greifruty)
15 l jabłkowo-rodzynkowego

Cytat:Wysłane przez usagi
Ruszamy na... granaty:
Według składu:
7 owoców granatu z Auchaun za 0,99 zł od sztuki
0,5kg rodzynek (sułtańskie z Auchan za 9 zł za kg)
około 0,8kg cukru
10g kwasu cytrynowego dwie łyżeczki od herbaty
1g taniny (zalecam 0,5g) kurde nie miałem dodałem rozgniecioną tabletke TANINALU
4g enzymu pektynowego
4g pożywki
drożdże aktywne AnKA silne
i jedziemy:
3 dni w miazdze + pektopol
potem dodałem cukier i rodzynki (3 dni płukane, potem troche właściwie częśc posiekałem), kwasek, taninol
i jedzie narazie cicha ale powoli jak lokomotywa rusza
No i całkiem nieźle wyszło smak... no cóż raczej nie czuć granatów najbardziej czuc rodzynki ale nie jest źle wysokie procenty około 18 %
Te 18% w tak delikatnym winie to mnie troche przeraża
Propozycja kusząca tak na 12% z większym udziałem granatów...
Krzysztof
PS A to to z tyłu??
właśnie granatowe w baloniku