Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dodać pirosiarczyn czy nie?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Winko 12l (sciągnięte znad osadu) ma 3 tygodnie. Skład: figi,cz. jagoda, sok z wisni. Chodziło i chodzi rewelacyjnie.
Mam tylko mały problem chcę by skończyło w ciągu kilku dni, czy dodatek 2-3g pirosiarczynu przyspieszy fermentację (wiem że można dodac więcej (ok 5-7g) i wybic drożdze ale nie o to mi chodzi) i jesli tak to o ile? Czy ktos robił cos podobnego, lub ma doswiadczenie z piros. ?, ps czy jest jakas inna metoda na przyspieszenie zakończenia ferm. bez wybicia drożdży? :D
Cytat:Originally posted by Zapalony winiarz
[...]Mam tylko mały problem chcę by skończyło w ciągu kilku dni [..]
Czyzbys przymierzal sie juz do konsumpcji...? ;)
Chcę by skończyło chodzic najpóźniej do 18
:P
Pirosiarczyn nie spowoduje przyspieszenia fermentacji, a wręcz przeciwnie, jej przerwanie. Nie wiem, jakie masz zamiary, ale radzę zostawic nastaw w spokoju i dac drożdżom trochę czasu na dokończenie pracy przy Twoim winku. Poczekaj, aż CO2 przestanie wydobywac się z rurki, sciągnij znad osadu i wtedy zasiarkuj, 5-7g/100 litrów nastawu.
Cierpliwosci...