Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przedawkowanie pektopolu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co się stanie przy 5-cio krotnym przedawkowanu pektopolu?
Pomyliły mi się buteleczki :big::glupek::glowa_w_mur:

Wiem, wiem, podobne tematy były, ale czy aż tak drastyczne? :big:
masz problem poważny problem .winko ruszy ci za miesiąc,albo przetrawi ci gąsior :diabelek::diabelek::diabelek::diabelek::diabelek::diabelek:
IMHO nic się nie powinno stać. Sądząc po zapachu, smak pektopolu nie jest zby rewelacyjny, ale nawet jego 5-cio krotne przedawkowanie nie powinno mieć większego wpywu na efekt końcowy.

Ciekawe, z czym pomyliłeś pektopol. To dość charakterystyczna ciecz.
hmm wydaje mi się że nic się nie stanie - mam doskonały przykład. Mój przyszły teściu zawsze leje pektopol na pałe i zawsze wychodza mu winka całkiem niezłe - czytaj: na pałę znaczy wysoce przedakowany pektopol względem instrukcji na buteleczce. Poza tym nigdy te winka sie nie doczekały leżakowania, dojżewania ani takie tam - góra doczekały 3 tygodni:szampan:
Coś mi się wydaje, że
"zawsze wychodzą mu winka całkiem niezłe"
jest sprzeczne z
"góra doczekały 3 tygodni".

Edit: Właśnie zaglądnąłem na stronę RM:
"Stosuje się go w ilości 50 - 70 g na 100 kg winogron" (dot. pektopolu). Jak widać, RM zaleca dużo większe dawki niż wynika to z opakowania.
Cytat:Wysłane przez deg
Ciekawe, z czym pomyliłeś pektopol. To dość charakterystyczna ciecz.

Otóż pektopol pomyliłem z pektopolem :diabelek:
a tak na serio to miałem dwie buteleczki jedną pełną a drugą 1/5 (tzn. 2ml) i najzwyczajniej w świecie :big: wziąłem nie tą co trzeba :glupek:
Nic się złego nie stanie. Po prostu zmarnowałeś trochę pektopolu.
Dokładnie- nic złego sięnie stanie. Możesz spać spokojnie
nie jestem chemikiem ale wydaje mi sie że pektopol ma coś wspulnego kwasem chlebowym (bardzo podobny zapach) co o tym sądzicie?
to ile miała ta torebka? 10g? Jak drozdze ją zjedzą to będzie ich więcej, a jak nie zjedzą (mało prawdopodobne :diabelek: ) to moze powodować słony posmak.
eetam, 1,3g/L przy miodku to nie dużo przekorczona norma. :spoko:
w takim razie starałbym sie pobrać osad z dna butla, a miodek i tak sie przy okazji nabierze. :)
tak jest, zawierają sole, białko i tłuszcze a dodatkowo znajdą sie między nimi w osadzie żywe komórki które wezmą udział w namnażaniu. :jupi: