Co się stanie przy 5-cio krotnym przedawkowanu pektopolu?
Pomyliły mi się buteleczki

Wiem, wiem, podobne tematy były, ale czy aż tak drastyczne?

IMHO nic się nie powinno stać. Sądząc po zapachu, smak pektopolu nie jest zby rewelacyjny, ale nawet jego 5-cio krotne przedawkowanie nie powinno mieć większego wpywu na efekt końcowy.
Ciekawe, z czym pomyliłeś pektopol. To dość charakterystyczna ciecz.
hmm wydaje mi się że nic się nie stanie - mam doskonały przykład. Mój przyszły teściu zawsze leje pektopol na pałe i zawsze wychodza mu winka całkiem niezłe - czytaj: na pałę znaczy wysoce przedakowany pektopol względem instrukcji na buteleczce. Poza tym nigdy te winka sie nie doczekały leżakowania, dojżewania ani takie tam - góra doczekały 3 tygodni

Coś mi się wydaje, że
"zawsze wychodzą mu winka całkiem niezłe"
jest sprzeczne z
"góra doczekały 3 tygodni".
Edit: Właśnie zaglądnąłem na stronę RM:
"Stosuje się go w ilości 50 - 70 g na 100 kg winogron" (dot. pektopolu). Jak widać, RM zaleca dużo większe dawki niż wynika to z opakowania.
Cytat:Wysłane przez deg
Ciekawe, z czym pomyliłeś pektopol. To dość charakterystyczna ciecz.
Otóż pektopol pomyliłem z pektopolem

a tak na serio to miałem dwie buteleczki jedną pełną a drugą 1/5 (tzn. 2ml) i najzwyczajniej w świecie

wziąłem nie tą co trzeba

Nic się złego nie stanie. Po prostu zmarnowałeś trochę pektopolu.
Dokładnie- nic złego sięnie stanie. Możesz spać spokojnie
nie jestem chemikiem ale wydaje mi sie że pektopol ma coś wspulnego kwasem chlebowym (bardzo podobny zapach) co o tym sądzicie?
to ile miała ta torebka? 10g? Jak drozdze ją zjedzą to będzie ich więcej, a jak nie zjedzą (mało prawdopodobne

) to moze powodować słony posmak.
eetam, 1,3g/L przy miodku to nie dużo przekorczona norma.

w takim razie starałbym sie pobrać osad z dna butla, a miodek i tak sie przy okazji nabierze.

tak jest, zawierają sole, białko i tłuszcze a dodatkowo znajdą sie między nimi w osadzie żywe komórki które wezmą udział w namnażaniu.