Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Moc wina z DR
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?
Sugeruje pisanie trzech pytan w jednym temacie zamiast zakladania trzech oddzielnych.

Sugeruje sugerowanie sie wlasnym smakiem i wlasnymi opodobaniami.

Sugeruje takze zasugerowanie sie moimi sugestiami :big:

Skrzych

Panie Pomidorze, pozwalam sobie mież odmienne zdanie: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...9#pid51359

Krzysztof
Cytat:Wysłane przez młodszywinny
Jaką sugerujecie optymalną moc wina półwytrawnego-półsłodkiego z DR ?

Można poddać miazgę dwukrotnej fermentacji (druga przy użyciu 1/3 ilości wody z pierwszego nastawu. Uzyskany moszcz wlej do jednego balona i przelicz na 13-14% z tendencją do półsłodkiego.

Jeżeli masz 2 wolne balony proponuję zrobić wino mocne słodkie (16-17%) i słabe wytrawne (10-11%). Jeżeli nie będą ci smakowo odpowiadać możesz je po sklarowaniu połączyć do półsłodkiego
Pzdr
G
Co do dwukrotnej fermentacji (jak rozumiem chodzi o dwukrotne zalewanie owoców), proponuję zastosować do drugiego zalania owoców taką samą ilością wody dodatku w postaci esencji z rodzynek lub suszonych śliwek. Takoż uczyniłem w tym roku i ten drugi nastaw na pewno będzie miał piękną barwę i mam nadzieję, że conajmniej akceptowalny smak. I zamiast 50 będę miał 100l nastawu wina z DR. Żyć nie umierać.