20-10-2005, 07:04
20-10-2005, 07:06
Stary, a czemu kucharz miałby to wiedzieć? Zadaj raczej to pytanie w dziale winiarskim 

20-10-2005, 07:08
przecież przeniosłem do win owocowych 











20-10-2005, 07:10
Spoko. Jeszcze śpię 

20-10-2005, 08:12
jest chyba podana w Cieslaku, moze ktos ma pod ręką?
20-10-2005, 11:16
jakoś nie mogę znaleźć


20-10-2005, 11:45
już się robi:
węgierki 7g/l
dla porównania renklody 11g/l
rodacy do pracy!!! na przekór koledze oloroso
węgierki 7g/l
dla porównania renklody 11g/l
rodacy do pracy!!! na przekór koledze oloroso
20-10-2005, 11:51
Dzięki wito

20-10-2005, 12:39
Dane podałem za Nowickim WĘGIERKA:
ekstrakt minimalny - [g/l] 156
cukry ogółem - [g/l] 85
kwasowość ogólna jako kwas jabłkowy - [g/l] 7
kwasowość lotna jako kwas octowy - [g/l] 0,5
Ja bym raczej uważał ze śliwkami, bo samych węgierek gatunków jest dużo. Dane dotyczą prawdopodobnie tradycyjnej węgierki.
Jak nie masz przyżądów to jakieś dane trzeba jednak przyjąć.


ekstrakt minimalny - [g/l] 156
cukry ogółem - [g/l] 85
kwasowość ogólna jako kwas jabłkowy - [g/l] 7
kwasowość lotna jako kwas octowy - [g/l] 0,5
Ja bym raczej uważał ze śliwkami, bo samych węgierek gatunków jest dużo. Dane dotyczą prawdopodobnie tradycyjnej węgierki.
Jak nie masz przyżądów to jakieś dane trzeba jednak przyjąć.



20-10-2005, 13:53
tym bardziej,że jak nastawiałem wino nie miałem cukromierza, i w zasadzie wszystko zrobiłem na oko.
Wczoraj wywaliłem owoce z baniaka, przecedziłem i został sam płyn. BLG 5 po poprawce(nominalnie 9), i ciągle pracuje. chciałbym jeszcze dosypać cukru, na dodanie kopa, ale nie mogłem nic znaleźć o kwasowości i bałem się że jak doleję ten cukier z wodą to wyjdzie jałowe
, a tak mając te informacje zozrobię cukier z płynem
czy:
czy:
Wczoraj wywaliłem owoce z baniaka, przecedziłem i został sam płyn. BLG 5 po poprawce(nominalnie 9), i ciągle pracuje. chciałbym jeszcze dosypać cukru, na dodanie kopa, ale nie mogłem nic znaleźć o kwasowości i bałem się że jak doleję ten cukier z wodą to wyjdzie jałowe



20-10-2005, 18:54
W dodawaniu syropu cukrowgo do śliwkowego radzę być oszczędnym. W zeszłym roku zrobiłem węgierkowe i choć jest ono jeszcze zupełnie niedojrzałe i nieklarowne
, to mam wrażenie że jest właśnie troszkę puste. Dodam, że soku było (z pamieci) ok. 66% resztę stanowił syrop cukrowy. Jesli możliwe to staraj się stosować syrop cukrowy nasycony curem, lub rozpuszczaj cukier w moszczu, dla ogranczenia rozwodnienia nastawu.

20-10-2005, 20:01
nie wiem czy jest wogóle potrzeba dodawania wody, przeciez robi sie to by zmniejszyc kwasowość. Jesli celujesz w wino mocne deserowe to taki większy ekstrakt jak znalazł. 

20-10-2005, 20:09
Nie wiem ile już dodałeś tej wody ale przy śliwkowym nie powinno się przekraczać zawartości 20% w nastawie.
Cieślak nic nie pisze o dodawaniu wody.
Nowicki w przepisach wody nie uwzględnia.
Poszukałem i znalazłem kilka przepisów gdzie dodawana jest woda - w stosunku jaki napisałem wyżej.
Pozdrawiam.
Cieślak nic nie pisze o dodawaniu wody.
Nowicki w przepisach wody nie uwzględnia.
Poszukałem i znalazłem kilka przepisów gdzie dodawana jest woda - w stosunku jaki napisałem wyżej.
Pozdrawiam.
21-10-2005, 06:53
dałem 2 litry na 18kg śliwek