Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jak uratować przesłodzone wino gronowe?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, mam wino z ciemnych wimogron, jest klarowne, procentów ma sporo i w ogóle cacy tylko dodałem na początku za dużo cukru, jak staneło dodałem wody i  drożdzy.  Po  odciągu jest cały czas za słodkie.  Dolewanie wody czy kupażowanie  źle mi sie kojarzy, czy jest jakiś inny sposób żeby straciło troche słodycz?
Temat powraca po raz kolejny. Najprościej dolać wina wytrawnego czyli kupaż .
Swoją drogą uroczy nick.
Nie znam innych sposobów. Moze na przyszlosć kupienie sobie cukromierza. Boże dzisiaj jakiś wysyp przesłodzonych tematów.
że najprościej to wiem ale nie chce go mieszać
Dolac wody ze spirytem.
Podczas picia zakąszaj cytryny:diabelek::diabelek::diabelek:



PS. nie wiem czy dobrze kojarzę ale z jakiejś gwary żopa to chyba :tylek:. Tylko się nie obraź:helo:
Mówią tak bracia zza Buga.
Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.
Cytat:Wysłane przez winolub
Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.
Winolub czy myślisz , że aktywne radzą sobie zawsze ze wszystkim ? Napisał przecież , że wino ma sporo %. Według mnie szkoda drożdży.
Możesz odparować całe wino. Cukier powinnien zostać w postać kryształów na dnie podgrzewanego naczynia. Niewiem tylko czy zostanie tam tylko cukier czy jeszcze jakieś sole lub Bóg jeden wie co. Ale możesz spróbować.:podstep:;):D:lol:
Raczej odparujesz tylko wode, alkohol i aldehyd octowy, chyba ze o czyms jeszcze zapomnialem.
Ja również mam problem z przesłodzonym winem, w dodatku nie chce się klarować . Mam ok. 49 l wina dużo % i jest bardzo słodkie więc dodałam 5 l wody i wyszło mi 54 l wina. Czy klarowanie może być spowolnione przez to że wino jest przesłodzone?
Czy w ogóle da się sklarować naturalnie czy trzeba użyć jakiegoś chemicznego środka ?
Napisz, co to za wino - z jakich owoców, kiedy nastawione i kiedy skończyła się fermentacja. Ile razy było zlewany i kiedy ostatnio. Czy na dnie jest osad. Trudno odpowiadac w ciemno.
:helo:
Ja też miałem ten problem. Rozwiązałem go kupując kilka butelek ZOFII po 5,50 ale przy twoich ilościach to chyba lepiej rozcienczyć wodą. procent trochę spadnie i smak będzie bardziej pusty ale zawsze to lepiej niż pić ulepek.

Możes sobie zostawić najwyżej dla potomnych kilka butelek rozcienczonym wytrawnym.

Drugi sposób to zrobić za rok to samo tyle że wytrawne i kupażyk. Ale czy warto się męczyć ?
Witam, wątek mi się trafił z FAQ forum. Ma pytanie

14l wina z czerwonej porzeczki z jabłkami. Wino nie jest jakoś mega słodkie ale wolałbym obniżyć słodycz. Wino wytrawne... różowe (?) wlać?
Wlać.
są jakieś proporcje, czy według uznania? chodzi mi o to czy jedna butelka 0,7 na 14l w ogóle cokolwiek zmieni, czy mówimy o kilku sztukach flaszek.
@Kosmodron - popraw swoją pisownię, proszę.
Czytałem kiedyś, że można dodać kwasku cytrynowego. Przełamie podobno smak słodyczy.
Dzięki pewnemu forumowiczowi :) uratowałem swoje przesłodzone wino. Kilka miesięcy temu zrobiłem dwa duże 55 l balony z mixu owocowego, jeden wcześniej a drugi prawie miesiąc po. Pierwszy z racji braku wiedzy zasłodziłem, wszystko było ok ale kiedy zeszło do 0 blg ( pierwsza partia cukru jak w przepisie ) dosłodziłem ponownie. Kiedy to pierwsze wino stanęło a drugie ładnie pracowało zrobiłem pierwszy przeszczep, odlałem wiadro z jednego i drugiego i wymieniłem płyny. Zrobiłem w sumie tak trzykrotnie z tym ze ostatnio odlałem po dwa wiadra, coś koło 35 l. Obydwa wina obecnie ładnie jeszcze bulkają, bulk co 2 - 3 minuty. Nadmieniam że przesłodzone po dosłodzeniu miało 17 blg by potem zejść na 10 a następnie 6 i po ostatniej wymianie jeszcze nie mierzyłem, dam mu z miesiąc jak tak ładnie pracują. Warto wino robić w zapasie w dwóch balonach na wypadek takiej wtopy.