23-10-2005, 21:35
W artykule o kuchni afrykańskiej znalazłam wzmiankę o winie palmowym:
" RPA jest prawdziwym rajem dla amatorów win. I to nie tylko tych tradycyjnych, powstających z winogron. Prawdziwym rarytasem jest... wino palmowe (matango). Mocne, wyglądające jak rozwodnione mleko. Pija się je w tykwach (tzw. kalebasach). Dookoła dużego naczynia z winem siedzą biesiadnicy i każdy po kolei nalewa swoją chochelką, do przechodzacej z rąk do rąk tykwy.
Temat mnie zaciekawił, znalazłam jeszcze taką info.:
Młode, rozwijające się liście palmy kokosowej, tzw. kapusta palmowa, spożywane są jako warzywo, wyciekający sok fermentuje się, aby uzyskać wino palmowe, a po destylacji alkohol (arak).
Kolejna info.:
rafia - (Raphia); palma iglasta lub igliszcza. Pochodzi z tropików Afryki i Ameryki. Występuje w kilkunastu gatunkach.
Z liści rafii włóknodajnej (R. ruffia), otrzymuje się włókno także zwane rufią; a z soku pnia rufii winodajnej (R. vinifera), otrzymuje się wino palmowe. Oba gatunki zwie się również palmą bambusową. Mają one niski pień i bardzo duże, pierzaste liście.
Z soku uzyskanego z naciętego kwiatostanu daktylowca otrzymuje się po fermentacji wino palmowe, natomiast w procesie jego destylacji, wódkę.
Temat mnie wciagnął:
Wino palmowe ma smak wody po kiszonych ogórkach i konserwowej kukurydzy. Nic wielkiego, ale pije się je wiadrami.
Olejowiec gwinejski na cele spożywcze pozyskuje się przez nacinanie sok z męskich kwiatostanów, z którego powstaje wino palmowe.
Podczas wspólnego posiłku konsumowane jest w dużych ilościach wino palmowe (tuak), które znakomicie ułatwia trawienie
Niosący tuak, wino palmowe - Indonezja
" RPA jest prawdziwym rajem dla amatorów win. I to nie tylko tych tradycyjnych, powstających z winogron. Prawdziwym rarytasem jest... wino palmowe (matango). Mocne, wyglądające jak rozwodnione mleko. Pija się je w tykwach (tzw. kalebasach). Dookoła dużego naczynia z winem siedzą biesiadnicy i każdy po kolei nalewa swoją chochelką, do przechodzacej z rąk do rąk tykwy.
Temat mnie zaciekawił, znalazłam jeszcze taką info.:
Młode, rozwijające się liście palmy kokosowej, tzw. kapusta palmowa, spożywane są jako warzywo, wyciekający sok fermentuje się, aby uzyskać wino palmowe, a po destylacji alkohol (arak).
Kolejna info.:
rafia - (Raphia); palma iglasta lub igliszcza. Pochodzi z tropików Afryki i Ameryki. Występuje w kilkunastu gatunkach.
Z liści rafii włóknodajnej (R. ruffia), otrzymuje się włókno także zwane rufią; a z soku pnia rufii winodajnej (R. vinifera), otrzymuje się wino palmowe. Oba gatunki zwie się również palmą bambusową. Mają one niski pień i bardzo duże, pierzaste liście.
Z soku uzyskanego z naciętego kwiatostanu daktylowca otrzymuje się po fermentacji wino palmowe, natomiast w procesie jego destylacji, wódkę.
Temat mnie wciagnął:
Wino palmowe ma smak wody po kiszonych ogórkach i konserwowej kukurydzy. Nic wielkiego, ale pije się je wiadrami.
Olejowiec gwinejski na cele spożywcze pozyskuje się przez nacinanie sok z męskich kwiatostanów, z którego powstaje wino palmowe.
Podczas wspólnego posiłku konsumowane jest w dużych ilościach wino palmowe (tuak), które znakomicie ułatwia trawienie
Niosący tuak, wino palmowe - Indonezja