02-11-2005, 12:01
Witam.
Tydzień sie fermentowały całe, sparzone owoce DR. To co zlałem i wycisnąłęm przypomina raczej przecier. Problem jest w tym, że jest to kwaśne jak cholera. Nie dodawałem, żadnych zakwaszaczy. W sumie było trochę dużo tych owoców (5 kg - 10 L nastaw, ale tak btło w przepisie). Może to efekt całkowitego braku cukru i ok. 1L wody.
Cóż, dodam cukier i poczekam do pierwszego ściągnięcia po ustaniu fermentacji.
Tydzień sie fermentowały całe, sparzone owoce DR. To co zlałem i wycisnąłęm przypomina raczej przecier. Problem jest w tym, że jest to kwaśne jak cholera. Nie dodawałem, żadnych zakwaszaczy. W sumie było trochę dużo tych owoców (5 kg - 10 L nastaw, ale tak btło w przepisie). Może to efekt całkowitego braku cukru i ok. 1L wody.
Cóż, dodam cukier i poczekam do pierwszego ściągnięcia po ustaniu fermentacji.