Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: DR zlałem po tygodniu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Tydzień sie fermentowały całe, sparzone owoce DR. To co zlałem i wycisnąłęm przypomina raczej przecier. Problem jest w tym, że jest to kwaśne jak cholera. Nie dodawałem, żadnych zakwaszaczy. W sumie było trochę dużo tych owoców (5 kg - 10 L nastaw, ale tak btło w przepisie). Może to efekt całkowitego braku cukru i ok. 1L wody.
Cóż, dodam cukier i poczekam do pierwszego ściągnięcia po ustaniu fermentacji.
Masz racje dodaj cukru. Ale czemu tego wcześniej nie zrobiłes??
Cukru dodałem (zapomniałem napisać - 0,5 kg), ale po opisywanym okresie drożdże "zeżarły" cały. Dodałem resztę wody i resztę planowanego cukru na dwa razy. Zobaczę co będzie za miesiąc po ściągnięciu. Na razie pracuje jak szalone.

pzdr
Cytat:5 kg - 10 L nastaw, ale tak było w przepisie
a przepraszam, w którym przepisie??? podaj źródło!!! Moje podaje 2X (!!!) mniejszą ilość DR!!!

Cytat:Może to efekt całkowitego braku cukru
To na pewno jest tego efekt!

Cytat:To co zlałem i wycisnąłęm
...powinieneś wlać do balonu i dodać cukru (w porcjach). Wytłoczyny zalej (jeśli jeszcze nie jest za późno) wodą na jeden dzień, a następnie dolej do nastawu.

Cytat:ok. 1L wody
przepraszam, ja dobrze rozumuje? - zalałeś 5 kg DR 1 litrem wody? to ja się nie dziwię, ze wyszedł Ci "przecier"!
przepraszam, ja dobrze rozumuje? - zalałeś 5 kg DR 1 litrem wody? to ja się nie dziwię, ze wyszedł Ci "przecier"!

Nie, do 10L brakowało 1L (celowo)
Przepis z Pilarka
DR u was już zlane a ja tam czekam na jakiś porządny przymrozek i już! ale jak tak dalej będzie to do grudnia przyjdzie czekac... a i ptasia grypa wszystko zeżre...
pozdr