Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: pleśń i gąsior
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nastawiłem ostanio miód, trójniaczek i zaobserwowałem pleśń na jego powierzchni. zasmóciło mnie to bardzo, ale od czego są fora. Wiem, że może jak je spasteryzuję i dodam md i wyczyszcze naczynia to uratuje napoje. nie wiem tylko czy przy fermentacji miód MUSI być w gąsiorze, czy może stać w garkach emaliwanych przykryty pokrywkami i czy musi to być bardzo szczelne przykrycie? ach, a czy temp. 15-16 st. nie zaszkodzi?
rob co trzeba i sie nie przejmuj
to znaczy mam tak zostawić w garach po pasteryzacji?
- Czy to na pewno jest pleśń?
- Czyli podsumowując, chcesz zrobić restart nastawu?
- Koniecznie z powrotem do balonu, w garnkach trzymaj tylko do wystygnięcia
pleśń w 100 %.
chcę, a właściwie muszę zrobić restart
troche pękam że może to już się nie nadaje, ale słyszałem że miód nigdy die nie psuje, więc może to tylko na powierzchni. nie chciałem dotykac bo myślałem że to tak musi być, ale doszedłem do wniosku, że pleśń nie służy niczemy, no chyba że serom.