Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Mam problem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Apropo:
Zrobiłem wino do dużego balona 50l z DR w poniedziałek a że nie jestem jeszcze doświadczonym winiarzem zrobiłem tak:
Najpierw umyłem owoce pod bierzącą wodą,wyparzyłem balon,wrzuciłem owoce które zalewałem goracym syropem(na 3l wody 1kg cukru). po 4 godzinach dodałem dwa opakowania drozdzy tokaj firmy ''CHOMIK"(oczywisćie wcześniej rozmnozonych)wraz z pożywką.Nie jestem pewny czy te drozdze nie zostały zabite przez temperature poniewarz syrop w balon był cały czas goracy gdzies przez 5 godzin a bardzo cipeły prze cała dobe.i teraz mam taki dylemat, zacier zaczoł wczoraj fermentować i nie jestem pewny czy fermentuja te szlachetne drozdze czy dzikie. a czy rozwiązaniem było by wlanie nowej matki drozdzowej przygotowanej z drozdzy typu malaga?

POzdrawiam serdecznie i dziękuję za udzielenie odpowiedzi.:)
nie zacier tylko nastaw

Fermentują raczej drożdże szlachetne, bo skoro zalałeś gorącym syropem, to powinieneś ubić tym dzikie drożdże. A mniej więcej jak była temp. jak wlewałeś te drożdże ?? Może nie wszystkie sie zabiły i teraz próbują walczyć.

No i druga sprawa, za dużo cukru na raz.
333 g/l to stanowczo za dużo

Pozostaje ci na razie czekać czy się rozkręci. Jeżeli nie to zrób nową MD i wlewaj
Jak zaczął fermentować, to nie martw się jakie są to drożdże, bo i tak tego nie poznasz. :ysz::ysz::ysz:
Raczej na pewno są to drożdże szlachetne, dzikimi się nie martw, bo i tak przegrają. Ciesz się, że ich nie ugotowałeś i że od tego gorącego syropu nie pękł Ci balon. Czekaj cierpliwie. Na pewno wszystko będzie OK.
I takk na przyszłośc, przyłóż więcej uwagi do tego co piszesz (czytaj słownik ortograficzny), bo ciężko czytać i używaj znaków przestankowych - to takie kropki i przecinki :uff::uff::uff:
Dziekuje za odpowiedzi i jeszcze małe pytanko?

Czy mozna do jednego nastawu dodać dwa rodzaje drożdzy winnych np: malaga i tokaj?
Czy wino z spuszcza się po opadnięciu drożdzy i owoców na dno w tym wypadku dzikiej róży?


Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi I pozdrawiam

Skrzych

Cytat:Wysłane przez martini
Czy mozna do jednego nastawu dodać dwa rodzaje drożdzy winnych np: malaga i tokaj?
Rozumiem, że w znaczeniu - czy ta druga MD może być z innych drożdży? - Tak, może być.
Cytat:I jeszcze naskrobane przez martini
Czy wino z spuszcza się po opadnięciu drożdzy i owoców na dno w tym wypadku dzikiej róży?
Owoce w życiu ci nie opadną, będą sobie pływać pływem swobodnym na powierzchni nastawu.
Wino ściąga się, gdy drożdże padną z głodu lub przejedzenia i ustanie fermentacja - bylo niedawno to pytanie, musisz poszukać

Krzysztof
Dzięki Skrzychu, Postaram sie robić mniej błędów na tym forum.Pozdrawiam Martini

Oleńka i Maciuś

Cytat:Wysłane przez martini
Dzięki Skrzychu, Postaram sie robić mniej błędów na tym forum.Pozdrawiam Martini

:lol:
:polewam:

Skrzych

Cytat:A fructibus eorum cognescetis eos.

Czy ty aby mnie nie obrażasz??

;)

Krzysztof