podczas sobotniego zbioru dzikiej róży natknąłem się na krzew którego nazwy nie znam. posiada on owoce wielkości jażębiny, jest ciemno czerwony, ma jedną pestkę w smaku jest słodki, występuje w kistkach np. po 3szt. ). rośnie na krzewach ( różnej wysokości ), liście ma małe, drobne, trójdzielne( w kształcie dłoni z trzema palcami ), często każdy z tych trzech członów jest podzielony na jeszcze trzy małe wypustki ).
jeżeli ktoś z Was wie o czym mówię proszę o odpowiedź, bo dymiony czekają!

takie ciemnoczerwone są owoce głogu
ale moze to jakis inny...
też bym obstawiał głóg, ale najlepiej jakbyś zamieścił tego zdjecie bo może to być jakieś paskudztwo i będziemy Cię mieli na sumieniu

dla pewnosci mozna sprawdzic na stronie głownej w przepisach na wina
tam jest fotografia głogu
tez mam zamiar , miałem ...to zbierac
ale sa strasznie robaczywe , podziurawione przez szkodniki
tak jak opisałes - liscie trojpalczaste - owoce głogu
są krzewy , małe drzewa , na jednych owoce sa w wiekszym skupieniu , na innych bardziej pojedynczo
no tak

toż to przecież głóg

( czasmi i mnie zdarza się zaćmienie umysłu ), dzięki za szybką i fachową poradę. a teraz do roboty!!!
w czwartek uczciłem świę to 11.11 i zebrałem troszkę głogu, natomiast podczas zbiorów natknąłem się na kolejny dzuiwny krzczek-liście są bardzo podobne do klonu ( tylko mniejsze ), owoce to tak jakby czerwona porzeczka-może to kalina???
w czwartek uczciłem świę to 11.11 i zebrałem troszkę głogu, natomiast podczas zbiorów natknąłem się na kolejny dzuiwny krzczek-liście są bardzo podobne do klonu ( tylko mniejsze ), owoce to tak jakby czerwona porzeczka-może to kalina???