Witam,
Wiem, że gdzieś ktoś o tym juz pisał, mianowicie o zaw. cukrów w DR ale nie mogę znależć.
Czy ktoś z Was mógłby podpowuedzieć jak kształtuje się owa zawartść kwasów i cukru w tym owocku?
pzdr
Cukru ponoc do 20%. Ale jako, ze dzika roza moze miec rozny stopien dojrzalosci i zasuszenia moze sie to bardzo wahac. Jesli chodzi o kwasy, to moga byc jeszcze wieksze rozbieznosci. Bo jesli 15 czy 20% cukru w owocu ktorego dajemy 2,5 kg na 10 litrow nie robi jeszcze ogromnej roznicy to w przypadku kwasow lepiej uwazac z dokwaszaniem.
wg Nowickiego w owocach DR jest 71-121 g/l cukrów
kwasów11-16 g/l
w moszczu cukru 80 g/l kwasów 7-10 g/l
Czyli te wspomniane nieraz na forum do 20% to pewnie dla owocow super dojrzalych i juz niezle przyschnietych. A i tak wyglada na za duzo. Pytanie ile oddadza kwasow i cukru owoce podczas fermentacji w miazdze czy calosci. Ja zrobilem jak wiele osob radzilo: cukier pominalem w obliczeniach a kwasku dodalem odrobine, po pierwszym obciagu skoryguje.
Ja tam zawsze pomijam zawartoś cukru i kwasów DR.
Ile czystego miąszu, bez pestek, masz na litr wina?
Ja pomierzyłem kwasowość DR1 z ubiegłego roku - 8.5g/l. Niby nie za dużo jak na mocno ekstraktywne, półsłodkie wino, ale raczej na pewno nie wymaga dokwaszania.
G
Cytat:Wysłane przez Andy
wg Nowickiego w owocach DR jest 71-121 g/l cukrów...
w moszczu cukru 80 g/l ...
Owoce DR zawierają ok. 35% pestek oraz nieco innych substancji nierozpuszczalnych. W jaki więc sposob zawartość cukrów w moszczu miałaby być niższa niż w owocach?
ja pomijam zawartosc cukru i kwasów DR nastaw robię na całych owocach 2,5 kg na 10 litrów.Usuwam tylko pozostałosci kwiatów