Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pianka na powierzchni - <-Pilne !
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
Własnie przed sekundą dosłodzłem rodzynkowe winko.
Zrobiłem to tak, odciągnąłem ok litra winka do garnka, podgrzałem )nie doprowadziłem do wrzenia)wsypałem odmierzoną ilość cukru, wymieszałem aż się rozpuści.
I wszystko pięknie się rozpuściło ale... na powierzchni tego winka powstała taka lekka pianka (jak przy gotujących się ziemniakach) !! Co robić? łyżką to nie za bardzo ta piana chce sobie cała zejść ... czy wlać z pianką do reszty czy jakoś się pozbyć tej piany? a może ona sama zniknie ??

PILNE, bo siedze i myślę co tu zrobić :)
Ty poważnie!? Jeszcze nigdy nie dosładzałeś wina?

Mnie się wino zawsze pieni jak dodam cukru, wszystko sie burzy i wytwarza się mnóstwo pęcherzyków - ale to wszystko po pewnym czasie znika. Nie bój nic!!!!!!!!
No to moje pierwsze winko tak więc nie dosładzałem :) AMiałeś rację, po 15minutach od dodania newsa pianka znikneła :) Teraz już sobie jest winko w baniaczku :)