Witam
Na jakieś stronce wyczytałem o przepisie na "wino z piwa". Zaciekawiony postanowiłem spróbować

.
Przepis:
3L piwa - ja wziąłem Żubra
1 KG cukru
drożdże piekarskie
Piwo podgrzałem, rozpuściłem cukier i do baniaka... Fermentowało 3 tygodnie i po kolejnych dwóch się wyklarowało.
Oto moje wrażenia:
- Klarowne, kolor typowy dla piwa;
- Zapach: piwo z dodatkiem drożdży;
- Smak: Hmmm...

Taka goryczka charakterystyczna dla piwa z nutką cukru i drożdżową

. Ogólnie: da się wypić, ale nisko stoi w kategorii alkoholowej.
Podejrzewam, że zwiększona moc i właściwości chmielu ukażą przydatność takiej mikstury na imprezce

.
Pozdro
mie sie to widzi jako piwo, tylko z dużą zaw. alko.
ja w wakacje popełniłem pszeniczne, ale łatwo poznać ze piwo to zrobił winiarz a nie piwowar; ta klarowność, ...te procenty.

Niech zgadne - połsłodkie, 17%

.
To jest PRAWIE piwo, tylko niegazowane - ale da się zrobić

.
Pozdro
Cytat:Wysłane przez moonjava
mie sie to widzi jako piwo, tylko z dużą zaw. alko.
ja w wakacje popełniłem pszeniczne, ale łatwo poznać ze piwo to zrobił winiarz a nie piwowar; ta klarowność, ...te procenty.
Co miałeś nie tak w tym piwie?
Pszenica powinna być mętna, choć u mnie po 2-3 miesiącach wszystko sie klaruje...
Moonjava, nie użyłeś przypadkiem drożdzy piekarskich? :>
Piwa jasne ciężko się klarują po nich. Za to ciekawostką jest, że porter (przyciemniony kawą i karmelem, słod ze zwykłego jęczmienia, chmiel z lasu, bez cukru i drożdże piekarskie) sklarował się błyskawicznie! (tzn. po 2 tygodniach) Niestety diabelsko gorzki jest, ale takie chyba są portery.
Pozdro
Cytat:Wysłane przez Wesoly
Co miałeś nie tak w tym piwie?
Pszenica powinna być mętna, choć u mnie po 2-3 miesiącach wszystko sie klaruje...
nie, nie Rafał, ja je poprostu zrobiłem na modłe winno-deserową

; warzyłem głównie w 72*; przy dość krótkim gotowaniu dałem chmiel, kolendre i skórki pomarańczy; w trakcie ferm. dosładzałem sacharozą, wyszło chyba 15% alk. (nie mam tu notatek), krystaliczne, żółtawe.
Wybrałem taką droge bo nie odkiełkowałem słodu i obawialem sie goryczy przy lekkim piwie; pozatym chce je długo przechowywać.
Może za rok obędzie sie już bez profanacji.

Cytat:Wysłane przez moonjava
Może za rok obędzie sie już bez profanacji.
E tam za rok, teraz idelane warunki na piwo!
Zaopatrz sie w dobry słód, drożdże, chmiel i do boju!
Dokładnie Wesoły, idealna pora na warzenie

. Polecam piwo pokrzywowe!
Ja jednak polecam klasyczne piwa, słód, woda, chmiel drożdże.
Na początek górna fermentacja, portery lagery, koźlaki, portery i cos na wiosną czyli orzeźwiająca pszenica...
mniam

Lepiej niee ja wole piwko takie jak jest i winko takie jak jest

Moim zdaniem to głupi pomysł to mieszac /
piwo to piwo, a wino to wino
;P
DARQQ - DOKŁADNIE TO NAPISAŁEŚ

sake daje się umieścić jako kolejny element tej ukladanki: piwo to piwo, wino to wino, a sake to... sake

Iście salomonowe rozstrzygnięcie.

tiaa... dębowe mocne to też niezła gorzałka.

hehe niee byk to jest tanie niedobre winko raz pamiętam piłem to ale niedobre było.!!