Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wznowienie fermentacji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
a wlasnie to jakie jest zurzycie cukru z rodzynek na 1kg surowca po ok 4tygodniach, bo tyle fermentowalo (nie rozdrabnialem ich)?bo ile one zawieraja to wiem od 50 do 70% cukru.
bardzo panu dziekuje za pomoc. i ciekawy tez jestem czy bols wroci?! :)

Skrzych

Cytat:Wysłane przez sobek
bardzo panu dziekuje za pomoc

Jaśnie Panie!... Jaśnie Panie!... prosze tu przyjść, właśnie dziękuję Jaśnie Panu!... ;)

Krzysztof

PS Ja przyjmowałem kiedyś 50% lecz pod wplywem lehtury opakowań nawróciłem się na 70%
ale ile z tego przejdzie do roztworu? jeszcze jedno pytanko dlaczego 24blg = 260g ? ja myslalem ze 24 = 240 :) z tym panem to sory sam nie lubie jak ktos tak do mnie mowi
witajcie. winko juz nie "chodzi" jak zrobic restart? zostalo 4blg cukru a ma dopiero 12%.robilem na tokaju zamojskich.dodam jeszcze cukru zeby bylo na 16% i anke c sobie kupie.zlalem znad osadu pierwszy raz. czy wyklarowane wino sie restartuje czy takie z bialym osadem tez mozna? to troche potrwa dofermentownie a nie chce zeby przesmierglo drozdzami?!

Skrzych

Restart bedzie z góry skazacy na niepowodzenie - poziom alkoholu jest juz za duży.
Kiedy zlewałeś znad osadu - niedawno i juz masz drożdżowy osad? Co to jest za winko?
W każdym bądź razie zalecałbym cierpliwość, a sam czekam na więcej informacji.

Krzysztof
jablkowo rodzynkowe (sam sok z renety 22l plus 2kg rodzynek wyparzonych). jest w samku wysmienite tylko wydaje mi sie ze za malo procent a jest jeszcze 4blg. nastawione ogolnie bylo na 24blg a zostalo 4. mozliwe ze troche osadu mi sciagnelo sie przy zlewaniu :P raczej napewno :P
24blg nie liczac rodzynek oczywiscie

Skrzych

Rozumiem, że zmierzyłeś poziom cukru w soku po dodaniu cukru i wyszło ci 28bllg, po uwzględnieniu poprawki na niecukry jest 24bllg co daje ok 260g/l.
Po dodaniu rodzynek (2kg) calkowity cukier zwiększył się o ok. 1.4kg, czyli całkowity cukier to ok 320g/l
Z pobieżnych wyliczeń wychodzi mi, że masz wino 16% z resztkowym cykrem na poziomie 44g/l
Moim zdaniem jest OK, teraz daj mu odpocząć przez jakieś sześć tygodni (od daty I obciągu) i obciągnij ponownie. Posmakuj, pomierz i napisz coś :)

Krzysztof

Skrzych

Cytat:Wysłane przez sobek
ale ile z tego przejdzie do roztworu?
Ja zakładam, że wszystko, pozostałości sa naprawdę pomijalne
Cytat:jeszcze jedno pytanko dlaczego 24blg = 260g ? ja myslalem ze 24 = 240 :)
A to polecem lekturę tego posta
Cytat:z tym panem to sory sam nie lubie jak ktos tak do mnie mowi
Synu, idź i nie grzesz więcej :big:

Krzysztof
dzieki raz jeszcze