02-12-2005, 11:31
Dzien dobry,
na poczatek musze przyznac, ze jestem absolutnie zielony w temacie produkcji i spozywania szlachetnego trunku, ktoremu poswiecone jest to forum. Pragnac nadrobic chociaz czesc zaleglosci chcialem na poczatek poprobowac roznego rodzaju miodow wytwarzanych przez APIS jednak przegladajac rozne strony poswiecone tematowi miodow znalazlem wzmianke na temat win slodkich "Otrzymuje się z nich słodkie lub deserowe miody pitne, wymagające długotrwałej fermentacji i kilkuletniego (nawet do 10 lat) leżakowania." Czy kazdy miod zakupiony w sklepie wymaga jeszcze dodatkowego lezakowania( jezeli tak to jak dlugiego) aby osiagnac pelnie smaku, czy tez jest to juz uwzglenione i miod nadaje sie do natychmiastowego spozycia bez tracenia czesci swych walorow?
Z gory dziekuje za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam
yayaya
na poczatek musze przyznac, ze jestem absolutnie zielony w temacie produkcji i spozywania szlachetnego trunku, ktoremu poswiecone jest to forum. Pragnac nadrobic chociaz czesc zaleglosci chcialem na poczatek poprobowac roznego rodzaju miodow wytwarzanych przez APIS jednak przegladajac rozne strony poswiecone tematowi miodow znalazlem wzmianke na temat win slodkich "Otrzymuje się z nich słodkie lub deserowe miody pitne, wymagające długotrwałej fermentacji i kilkuletniego (nawet do 10 lat) leżakowania." Czy kazdy miod zakupiony w sklepie wymaga jeszcze dodatkowego lezakowania( jezeli tak to jak dlugiego) aby osiagnac pelnie smaku, czy tez jest to juz uwzglenione i miod nadaje sie do natychmiastowego spozycia bez tracenia czesci swych walorow?
Z gory dziekuje za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam
yayaya