Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Problem z czworniakiem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Witam wszystkich forumowiczow. Jakies dwa miesiace temu postanowilem zrobic moj pierwszy miodek pitny. Poczytalem troche forum i inne zrodla w internecie, zakupilem niezbedny sprzet oraz drozdze i nastawilem moj pierwszy czworniak. Wszystko szlo bardzo ladnie. Fermentacja na poczatku spokojna, po trzech dniach sie rozkrecila a po dwoch tygodniach zatrzymala. Wydawalo mi sie ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Jednak po zlaniu, sprobowaniu i zmierzeniu poziomy cukru okazalo sie ze nie wszystko jest tak jak powinno byc. Miod jest caly czas gazowany, slodki a cukrometr wskazuje 8blg. Nie ma tez absolutnie klarownosci. Pozostawilem go w spokoju jeszcze na dwa dni po wyrzuceniu osadu i jakby fermentacja caly czas sie odbywa ale bardzo powoli.
Poniewaz nie daje mi to spokoju mam nastepujace pytanie:
Czy mozna taki miod mieszac od czasu do czasu zeby sie odgazowal?

Czy takie cos mu pomaga czy szkodzi? Sprobowalem tak zrobic i intensywnie babelkuje przez chwile a potem znowu cisza.

Dane miodu:
Nastaw: 8l
Miodu: 2l (miod z pasieki)
Drozdze: biowin madera
Pozywka: kombi z biowiny 7g
Dodatki: sok z calej cytryny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi.
Wita na forum :helo:

Cytat:Wysłane przez smigus

... Fermentacja na poczatku spokojna, po trzech dniach sie rozkrecila a po dwoch tygodniach zatrzymala. Wydawalo mi sie ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Jednak po zlaniu, sprobowaniu i zmierzeniu poziomy cukru okazalo sie ze nie wszystko jest tak jak powinno byc. Miod jest caly czas gazowany, slodki a cukrometr wskazuje 8blg. Nie ma tez absolutnie klarownosci. ...

Spokojnie na to trzeba czasu - czas jest najlepszym lekarstwem ;)

Z czasem cały C02 się ulotni :)

Cytat:Wysłane przez smigus

...
Dane miodu:
Nastaw: 8l
Miodu: 2l (miod z pasieki)
Drozdze: biowin madera
Pozywka: kombi z biowiny 7g
Dodatki: sok z calej cytryny.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za podpowiedzi.


Jeszcze tylko napisz jaka była temp. otoczenia, w którym znajdował się baniok z miodkiem.
Temperatura pokojowa wiec jakies 18-22 stopnie.
Po tak krótkim czasie, nie masz co się przejmować pozostałym CO2 w miodku ;)
A tym ze fermentacja jeszcze sie nie skonczyla?
To mialbyc czworniak a jest slodki :-(
Nie da się "na sztywno" określić czasu fermentacji każdego nastawu/brzeczki miodowej, a tym bardziej kazać drożdżom przerobić cały zawarty cukier w określonym czasie :P - to jak długo fermentuje, nie ma znaczenia, bo to że będzie fermentowało dłużej, nie oznacza, że zamiast czwórniaka otrzymasz trójniaka :P
Wstaw baniok do pomieszczenia gdzie temp. jest w przedziale 20-23*C i czekaj - czas jest tutaj kluczem ;)