Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: proszę o radę
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
powiem tak:
1. odmierzona ilosc DR wraz z MD i odrobiną cukru - fermwntacja w miazdze 2 tyg.
2. po tym okresie zlałem do balonu dodałem cukru, kwasek, skóry ponownie zalałem i znowy fermentacja w miazdzee.
3. fermentacja burzliwa ok. tygodnia póżniej dodałem do tego 2 nastaw.
3. później dodałem następną ilość cukru
4. po ok. 4.5 tygodnia przestało chodzić zmierzyłem BLg=0, dodałem 3 ostatnią porcję cukru ale niestety nie chodzi.

Pytanie:
1. Czy już skończyła się fermentacja i zdechły drożdze i należy zlewać
2. Czy moze dodać jeszcze raz do tego MD i pofermentować jeszcze 2- 3 tyg.

Prosze o radę
na 100% zlewac
policz ile procent juz nabilo jezeli ok 17 to juz koniec fermentacji. albo zagłodziłeś (tak jak pisałeś). dodanie md raczej juz nic nie da. ewentualnie restart ale to zalezy od tego co ci juz wyszlo, ja nie polecam.powodzenia