W związku z powtarzającymi się problemami z umieszczaniem odpowiednich zdjęć w tematach galerii oraz NASZYM WSPANIAŁYM KONKURSIE, przygotowałem maleńki poradnik. Zapraszam do lektury wszystkich tych którzy maja problem z umieszczaniem odpowiednich zdjęć na forum.
1.Aby na forum umieścić zdjęcie zgodnie z REGULAMINEM należy się w pierwszej kolejności z nim zapoznać.
Zwłaszcza punkt 5 jest nader ciekawy : . "Aby nie przeciążać forum oraz serwera zbyt dużymi obrazkami, rozmiary załączników powinny mieścić się w granicach 800x600 pixeli . Jednocześnie załącznik nie może przekroczyć 100Kb . Wszystkie załączniki które przekraczają wymagane rozmiary będą usuwane z postów... "
2.Uzbrojeni w tą wiedzę musimy zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzie. Idealna w tym celu może być przeglądarka irfanview do ściągnięcia za DARMO ze strony http://www.irfanview.com/
3.Po zainstalowaniu w/w programu na naszym wspaniałym sprzęcie komputerowym należy otworzyć w NIM zdjęcie które chcemy umieścić na forum.
4.Następnie korzystając ze skrótu klawiaturowego "Ctrl + R"; (lub szukając w menu górnym IMAGE ->RESIZE/RESAMPLE) otwieramy okienko RESIZE/RESAMPLE IMAGE , w którym to wpisujemy w okienku Set new size rozmiar naszego obrazka (w pixelach , zaznaczone musi być poniżej pixels ).
5.PAMIĘTAMY ŻE ROZMIAR NIE MOŻE PRZEKRACZAĆ 800x600 pixeli . Powinien być nawet mniejszy. Zwykle wpisujemy jedną wartość, większą, a program automatycznie dostosuje druga wartość (jeśli jest zaznaczone Preserve aspect ratio). TAK więc otrzymaliśmy wielkość naszego zdjęcia mieszczącą się w granicach wyznaczonych przez naszych ADMINISTRATORÓW.
6.Krokiem kolejnym jest zapisanie naszych zmagań w pliku nie przekraczającym 100 KB . W tym celu używamy skrótu klawiaturowego "S" (lub szukając w menu górnym FILE ->Save as...) otwieramy okienko Save Picture as...
W okienku tym wskazujemy lokalizacje, tzn, gdzie chcemy mieć nagrany nasz zmieniony plik, oraz rozszerzenie z jakim go zapiszemy. Proponuje korzystać z formatu " jpg"(JPG - JPEG FILES). Z prawej strony mamy okienko z suwakiem którym możemy regulować jakość naszego zdjęcia. Zwykle ustawienie na 80 powinno dać nam zamierzony efekt , czyli wielkość pliku do 100KB, ale jak nie da, proponuję zmniejszać suwakiem, aż do uzyskania zamierzonego efektu.
7.Tak pięknie przygotowane zdjęcie możemy bez strachu w sercach swych i bez narażania się komukolwiek umieścić na NASZYM WSPANIAŁYM FORUM.
CZE
Wasz marG
MarG, niestety nie znalazłem emotikonka ze złotym medalem, masz w zastępstwie puchar:
marG świetna instrukcja
Macieju jeśli możesz to podepnij wątek u góry proszę, dla wszystkich ciężko-rozmiarowców
A ja wytne strusia...
Kurcze - tak to właśnie robie i tym softem
Polecam Irfana. Mało "waży" a swoje robi.
marG masz PLUSA
POZDR K
my robimy w photoshopie , można zrobic w dowolnym programie graficznym - jak ktoś umie kliknąć parę razy w durną gierke to powinien sobie w każdym programie poradzić , poza tym są helpy i inne pomoce , wystarczy tylko czytać . Przykro to mówić marG - ale i tak za chwilę ktoś umieści za duże zdjęcie , albo nie przeszuka forum tylko umieści wątek pod tytułem " jak zmniejszyć rozmiar zdjęcia " :-)
Taka moja skromna uwaga starego praktyka:
Wymiary podawane na forum są w wersji max, tzn dla zdjęć, które ze względu na zawartość muszą być duże.
Dla etykiet zupelnie wystarczającym rozmiarem jest max 400pixeli, dodatkowo mozna bez obawy zmniejszyć jakość obrazka - a co za tym idzie i jego rozmiar - do 25kB bez obaw o czytelnośc tegoż.
Osobnym zagadnieniem, jest zawartość Metadata danego obrazka - często usunięcie tych danych powoduje schudniecie pliku graficznego o połowę.
Krzysztof
Dzieki wszystkim za uwagi, muszę powiedzieć że w rozmowie z MYCHĄ, wpadłem na pomysł zamieszczenia takiej instrukcji zamiast wysyłać pouczenia każdemu zainteresowanemu osobno.
I z tego miejsca PRAGNĘ WYRAZIC JEJ GORĄCE PODZIEKOWANIA ZA WSPARCIE MORALNE I NATCHNIENIE KTÓREGO MI UDZIELIŁA
Cytat:Wysłane przez Skrzych
....
Wymiary podawane na forum są w wersji max, tzn dla zdjęć, które ze względu na zawartość muszą być duże.
Dla etykiet zupelnie wystarczającym rozmiarem jest max 400pixeli, ...
Krzysztof
Poprawiłem już tekst, napisałem że rozmiar "Powinien być nawet mniejszy" niż 580.pixeli. mam nadzieje że to wystarczy .
Cytat:Wysłane przez Oleńka i Maciuś
...
jak ktoś umie kliknąć parę razy w durną gierke to powinien sobie w każdym programie poradzić , ...
Tu się ośmiele niezgodzić, znam wiele osób które potrafią kliknąc w gierke a inne rzeczy są dla nich czarną magią.
A odnośnik do tej instrukcji będzie znajdował sie na początku każdego graficznego konkursu i myślę że zaiteresowani klikną sobie i poczytają, jak będa potrzebowali.
ha i to tyle na ten temat.
Nastepne dowody wdzięczności , medale i puchary proszę przesyłac na mój adres, a zaraz podam numery kont na które można wpłacać darowizny, na FUNDACJE ROZWOJU INSTRUKCJI WKLEJANIA ZDJĘĆ NA FORUM
A ja zgłaszam zastrzezenia!!!!!!!!!!!!!
Instrukcja powinna zaczynac sie od:
1. Upewnij się, że kabel jest podłączony do gniazdka
2. Włącz komputer (przycisk na obudowie)
He he! A ja Wam powiem, że to dzięki tym nachalnym PW od niejakiego mata wpadliśmy na taki pomysł
Przynajmniej taka z tego korzyść
jeszcze jedna uwaga - programik można też ściągnąć ze strony
http://dobreprogramy.pl - na górze strony jest "szukaj" wpisujemy "irfanview" i znajduje program do ściągnięcia i jeszcze do tego polską lokalizację
Wot te na, a nie da się po prostu przyciąć nożyczkami?
Pytanie do MarG, jak zrobic aby po zmniejszeniu zdjecia, zmniejszyla sie jego pojemnosc??
Zazwyczaj zmniejszeniu rozmiaru obrazka towarzyszy zmniejszenie wielkosci pliku. Jezeli nadal jest zabyt duży to przy zapisywaniu pliku na dysku pojawia sie taki suwak którym regulować można wielość pliku.
Przecież ładnie napisałem...
Cytat:Wysłane przez marG
....Z prawej strony mamy okienko z suwakiem którym możemy regulować jakość naszego zdjęcia. Zwykle ustawienie na 100 powinno dać nam zamierzony efekt , czyli wielkość pliku do 50KB, ale jak nie da, proponuję zmniejszać suwakiem, aż do uzyskania zamierzonego efektu....
Super instrukcja
A tak przy okazji , czy można prosić o podobna instrukcje jak umieścić obrazek w Avator – cholercia męczę się z tym od dwóch dni i wielki nic! Jak ja mam podać stronę internetowa mojego obrazka jak ta łajza jest u mnie na twardzielu?
Pozdro kalinowa
Wklejasz zdjęcie w odpowiednim formacie w temat "Avatar" i czekasz aż Skrzych prześle Ci link z adresem . Potem wklejasz go w profil. Wsjo .
Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
[...]czy można prosić o podobna instrukcje jak umieścić obrazek w Avator [...]
Proszę bardzo
Krzysztof
Wielkie Dzięki
Kalinowa
No i WIELKIE NIC
Zrobiłem jak w instrukcji, zdjęcie ładnie wklejone, ma 71X80pikseli, w profilu wstawiłem adres zdjęcia i NIIIIIIC!!! dalej nie ma obrazka pod awatorem! co robić
Cytat:Wysłane przez kalinowa11111
Zrobiłem jak w instrukcji
Tia..?
A do tego sie zastosowałeś? : "Punkt 6 brzmi - CZEKAĆ"