Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy do przeslodzonego wina moge dodac owoce i rozpoczac kolejna fermentacje???
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam mam problem po 2 fermentacji dodalem za duzo cukru i rodzynek i przeslodzilem winko mam jeszcze duzo miejsca w baniaku czy moge dodac do przefeermentowanego wina owoce MD i rozpoczac jeszcze jedna fermentacje i czy to pozwoli mi na uzyskanie wina mniej slodkiego?? czy do MD warto dodac szczypte zwyklych drozdzy aby przyspieszyc fermentacje?? prosze o pomoc
Zapewne chodzi Ci o to, że po ustaniui burzliwej fermentacji dodałeś cukier i wino ucichło. Porponuję je "restartować", przygotuj dużą MD i dodaj do nastawu. O wznawianiu fermentacji dużo znajdziesz na forum (użyj wyszukiwarki). Drugie wino proponuję zrobić oddzielnie. Gotowe wina lepiej mieszać, najlepiej zrób wytrawne.
Jezeli dodales cukier i rodzynki stosunkowo niedawno to mozesz wziąść z litr tego winka z osademi spróbowac rozcieńczyc wodą - jezeli próbka ruszy to wystarczy odpowiednio rozcieńczyć nastaw.
Cytat:Wysłane przez dav
czy do MD warto dodac szczypte zwyklych drozdzy aby przyspieszyc fermentacje??

A co to są zwykłe drożdże?

Wino jest mocne - zmieszaj je z wytrawnym, jest słabe - restartuj.
wino nie jest za mocne ale troche za slodkie a zalezy mi na winie wytrawnym.

Zwykle drozdze to np dr. oetker (kuchenne).

Mam jeszcze miejsce w balonach wiec chcielem dodac jeszcze owoce , jakies malo slodkie i jeszcze raz je restartowac. Co z tego wyjdzie nie wiem ale mam nadzieje ze nie zepsuje tego co jest.

Czy ma to sens?? prosze o odpowiedz.
no nie wiem czy uda sie Tobie zmienic to wino w wino wytrawne-do tego wina potrzeba naprawde malo cukru (do 2 kg na 10 l moszczu)
spróbowac nie zaszkodzi
Drozdzy sie używa szlachetnych.
Nigdy nie używaj drożdży piekarskich(kuchennych)!!!!
Mają słabą odporność na alkohol, i potrafi winko nimi długo pachnieć:kwasny: