Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino musujące?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wczoraj otworzyłem butelkę wina wiśniowo-czarnoporzeczkowego (wino zostało zapakowane w butelki po całkowitym zakończeniu fermentacji, dla spokoju zostało spasteryzowane, butelki oczywiście wyszorowane, odkażeone i wyparzone, korek też, korkowanie miało miejsce po pasteryzacji i wystygnięciu - tak na wszelki wypadek by korka z sufitu nie zdrapywać) no i po otworzeniu polała się piana jak z szampana, czy wstrząśniętego piwa.
Smak pozostał niezmieniony, ale wino musujące nie było zamierzone, więc trochę obciach podczas polewania.
Co mogło być przyczyną, że zupełnie niezłe wino półwytrawne zamieniło się w półwytrawny musujący obciach?
Poczytałem trochę forum i od razu powiem że zlewane było ze 4 razy - nic osadu nie było.
Czas od nastawu do butelkowania to około 7 m-cy.
Hej
Mialem taka sytuacje jak zakorkowana butelke otworzylem i jeszcze raz zakorkowalem np. gdy korek przeciekal.
Ciekawe co na to fachowcy?
Przydałby się admino -moderato , coraz częściej dublowane są tematy
Zajrzyj na wina musujące - metoda szampanizacji
Pasteryzację jeśli dokonywałeś prawidłowo, i oddzieliłeś póżniej osad od wina to nie powinna zajść ponowna fermentacja. To tylko jedna z przyczyn.