Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino a'la cavalier
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
W okresie letnim przy pracach fizycznych zdarzyło mi się pić cavalier'a jabłko-mięta mocno schłodzonego. W smaku bardzo podobny do tymbarka jabłkowo-miętowego. Pomijając kwestie doznań smakowych bardzo dobrze gasił pragnienie oraz wzmacniał co było bardzo wskazane przy takiej pracy :) No i tak się zastanawiam czy na tym napoju tymbarka dałoby się zrobić wino ??? Ktoś kiedyś eksperymentował z czymś takim ???
da sie zrobic ale kwestie smakowe to inna sprawa:)
Chyba łatwiej uzyć soku jabłkowego i naparu z miety - prawda?
No to mi też chodzi po głowie i przypuszczam że byłoby lepsze ale jak zrobić ten smak mięty ??
Mięty dodałbym na końcu.

A cavalier to chyba fermentowany nie jest - bardziej nalewkowy - dlatrego smakuje jak soczek z tymbarku.

Porównaj sobie z Ambasadorem miętowym.
czyli zostaje zakupić tymbarka i dolać spirku :)
Nie no - nie przesadzajmy. Możesz fermentować, ale póżniej na końcu dałbym soku i mięty.
Więc zrób jak najmocniejsze się da i rozcieńcz. {zasiarkować też można co by byc jak najbliżej oryginału}
Cytat:Wysłane przez veeh
{zasiarkować też można co by byc jak najbliżej oryginału}
mozna dodac piro, ale w niektorych tanich winach, nalewkach itp podobnych trunkach zawartoc "siary" nie odbiega od norm:big: wiecej zwiazkow siarki znajduje sie np w tanich koncentratach pomidorowych, ktore dosyc czesto wykazuja duze przekroczenia norm:oczy: