Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Kiedy uznać fermentację za zakończoną?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Od dwóch miesięcy trzymam w balonie wino ryżowo-rodzynkowe. Tydzień temu wino zaczęło się klarować, zaś z "bulganiem" jest tak: jeśli ciśnienie na zewnątrz spada (jak dziś :) bulga powiedzmy raz na 15 min. Jeśli ciśnienie za oknem rośnie, bulganie ustaje, a czasem wręcz słupek wody w rurce zaczyna się cofać w kierunku balonu! Zatem ciśnienie atmosferyczne ma teraz większy wpływ na poziom wody w rurce niż ciśnienie w balonie. Zlewać, czy nie? Zależy mi, żeby było to wino wytrawne...
Zlewaj, przecież i tak praktycznie już nie pracuje.
Nie mam czym zmierzyć :(
To moje pierwsze w życiu wino, więc nie inwestowałem w "profesjonalną aparaturę" ;) Robię je zgodnie z przepisem od kolegi:

10l wody
2kg ryżu
2,75kg cukru
300g rodzynek
70g kwasku cytrynowego
5g piołunu
5g gałki muszkatołowej
3g cynamonu
3g goździków
3g imbiru
3g koleandry
3g tymianku

mój nastaw ma 20l
a gdzie drożdże?
:big: Dzięki Megana za wiarę we mnie!
Nie, nie zapomniałem o drożdżach: Biowin "Tokaj"
:lol:
No to zlewaj, najlepiej do mniejszego balona
A cukromierz kosztuje ok 10 zeta, zainwestuj....
Dzięki Wam za rady i obliczenia. Jutro zlewam. Mat - dam znać jakie jest w smaku.

Wszystkiego naj w '06 !
A w Sylwka korzystajcie z winiarskiego dorobku roztropnie :pijemy: ;)
no i jak ze smakiem? ja się zastanawiam czy do mojego ryżowego dodać piołunu a tak się składa, że mam

/jeżeli nie - to się zrobi z niego nalewkę :D:nie_powiem:
Moim skromnym zdaniem, ćwierć-fachowca, fermentacje można uznać za skonczoną:
a) po dodaniu odpowiedniej ilości spirytusu, tak by jego stężenie wykończyło drożdżaki;
b) po poprawnie przeprowadzonym proces pasteryzacji;
c) po poprawnym zasiarkowaniu;
chyba tyle... więcej nie pamietam