Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: jaki miód najlepszy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Duzo sie pisze o wyrobie miodow dwojniakow,trojniakow, etc.
czy ktos moze pokusic sie o jakies wskazowki jaki miod jest najlepszy do wyrobu miodow pitnych a jaki sie kompletnie nie nadaje, jaki do półtoraka i jaki do piataka czy do miodów korzennych i owocowych??
pozdrawiam Grzegorz
chcesz robic piataka ?? to chyba by straszna lura wyszla. a miod wybierz taki jaki ci po smakuje. to jest najleprze w miodkach ze mozesz wyprobowac wiele kombinacji. ja robie czworniaka na wielokwiatowym a trojniaka (chmielniak) na gryczanym. mozesz rownierz wymieszac kilka gatunkow miodow. zrob tak zeby ci smakowalo
Wiesz, jedni lubia rybki, inni co innego... Jeśli nie wiesz jaki miód wybrać to popróbuj z róznymi rodzajami na małych ilościach - po 5l wystarczy. Radziłbym nie zaczynać od ostrych a od łagodnych - akacja, lipa. Zresztą zrobisz, zobaczysz - ocenisz wg. własnego gustu.
probowalem niedawno miod grycznay i w smaku jest bardzo dobry i ten piekny brunatny kolorek..czy ten miod wg Was nadaje sie na wyrob m.pitnych??
A dlaczego nie.
Jako trzymacz pszczół i amator miodu pitnego polecam łagodne miody do miodów pitnych owocowych i czystych,lipe i póżny(ciemniejszy)wielokwiat, leśny i górski wielokwiat do czystych i zaprawianych, gryke i ziołowe ostre w smaku(kolędrowy,cząbrowy) do korzennych i jako dodatek w niewielkiej ilości do 15% do czystych jedynie tymiankowy nadeje się w 100% na czysty(nie wymaga dużego dodatku kwasku).Do owocowych idealny jest rzepakowy z niewielkim dodatkiem wielokwiatu lub lipy.Rzepakowy po warce i fermętacji przyponina wielokwiat, w smaku jest neutralny.Dlatego jet dobrym(tanim) "wypełniaczem".

Pozdrawiam wszyskich miodosytników
wlasnie. mozna uzyc taniego wypełniacza i reszte uzupelnic bardzo aromatycznym miodem np. gryczany czy spadziowy. ja osobiscie bym tak nie zrobil ale to tez dobry pomysl
Cytat:Wysłane przez Semele
Duzo sie pisze o wyrobie miodow dwojniakow,trojniakow, etc.
czy ktos moze pokusic sie o jakies wskazowki jaki miod jest najlepszy do wyrobu miodow pitnych a jaki sie kompletnie nie nadaje, jaki do półtoraka i jaki do piataka czy do miodów korzennych i owocowych??
pozdrawiam Grzegorz

Oceny Witka, beda jak najbardziej adekwatne do tematu.
Wszystko zależy czego oczekujesz.
Na miody naturalne to wiadomo, taki jaki miód zastosujesz taki będzie efekt końcowy.
Do Litewskiego polecam akacja, delikatny wielokwiat.
Do owocowych to zależy. Mam np. maliniaka na akacji i na gryce z lipą i ten drugi jest smaczniejszy, przynajmniej dla mnie.
Trzeba samemu robić próby. Jak się nie przegnie w którąś stronę to miodek zawsze wyjdzie smaczny.
Potwierdzam - litewski na akacji wyszedł przepyszny. Mimo przedwczesnego końca fermentacji.
Cytat:Wysłane przez Wesoly
Mam np. maliniaka na akacji i na gryce z lipą i ten drugi jest smaczniejszy, przynajmniej dla mnie.

Mógłbyś mi powiedzieć w jakich proporcjach robiłeś tego maliniaka na gryce z lipą (ile lipy ile gryki ile soku)?
Dla mnie tez najdelikatniejszy na akacji ( ale ten jest tu u nas b. drogi ). Najczesciej robie na koniczynowym lub alfalfa (tych tu najwiecej). Bardzo dobre trojniaki sa na pomaranczowym lub wrzosowym, a rzepakowego tu w ogole nie ma.
Witam jestem amatorem miodu w każdej postaci i dodatkowo ze względów zawodowych interesuje mnie wszysko co się z nim wiąże. Mam pytanko do Pigwy czy mógłbyś opisać różnice między miodem z koniczyny a alfalfy(lucerny).Czy przeciętny konsument potrafi odróżnić te miody po smaku, barwie, zapachu?
Przecietny chyba nie, ale ja wyraznie odczuwam roznice. Koniczynowy daje lepszy bukiet i jest delikatniejszy. Do alfalfy trzeba dodatkow. Ja uzywam duzo imbiru, czasem dodaje malin, jezyn, rzadziej jagod, bo u nas dzikie nie wystepuja, a hodowlane nie sa zbyt dobre. Jednak duzo uzywam miodu z alfalfy (lucerny), bo jest najtanszy i szeroko dostepny wiec do trojniakow i czworniakow doskonale sie nadaje. Do dwojniakow czy poltoraka to juz selekcjonuje miody bardzo dokladnie (clover,akacja,wrzos, lipa czy popularny tu pomaranczowy). Niestety trudno tu dostac miod gryczny, ktory jest do miodow niezastapiony. Pozdr.
Dzięki za szybką odpowiedz !
Z racji tego, iż pszczelarze i troche się bawie w sycenie miodów jestem ciekaw co w aromacie alfalfy dominuje?Nigdy nie spotkałem się z tym miodem stąd ta ciekawość.Czy mógłbyś pokusić się i opisać(porównać) smak luernowego miodku?Podejrzewam, że jak większość roślin motylkowych daje miód mdławy, delikatny z nutą kwiatową?Piszesz o lucernie, że jest mniej delikatna niż koniczyna dlatego jestem ciekaw jaki aromat dominuje, czy jesy gożkawy smak czy inny zapach?Sorki za dociekliwość. Pozdr.
Musze cie zmartwic, ze roznica nie jest zbyt duza a ledwie wyczuwalna, najwyrazniej sie ujawnia w bukiecie. Koniczyna daje bukiet podobny do swiezych dzikich kwiatow na wiosennej lace, lucerna dla mnie zatraca cynamonem i rzeczywiscie jest w smaku bardziej mdlawa. Jednak w miodzie pitnym te mankamenty zanikaja, zwlaszcza jesli uzyjesz dodatkow. Sprobuj podany przeze mnie przepis (jesli masz dostep do miodu z lucerny) na GINGER SNAP MEAD (imbir). Mozna go robic z zarowno z lucerny jak i z koniczyny. Pozdr.
Dzięki za info!
W kraju niestey pszelarze dostają białej gorączki jak słyszą o imporcie miodu.Mamy niemiłe doświadczenia z importerami - psełdopszczelarzami, którzy oferują konsumentom "polski miód" prosto z Chin lub Ukrainy.Pozatym polski rynek miodu nie jest atrakcyjny.Dlatego większość importerów nie bawi się w sprowadzanie dobrych/droższych miodów odmianowych.Polski przeciętny konsument kupuje to co w miare tanie.Mało jest amatorów poznawania świata miodów.Dodatkowo my sami(pszczelarze)siejemy propagande, że Polskie to najlepsze.Stąd pewna nieufność klientów do już obecnych miodów z importu.Pewnie dlatego nieosiągalne są miody z lucerny, pomarańczy czy tupelo(Błonia leśna),bawełny, rozmarynu lub knapweed(chaber górski?).
Jeszcze raz dzięki za informacje.Pozdr.
Ostatnio kupiłem miód pomarańczowy w hipermarkecie.Jest bardzo dobry,ale jego wadą jest dosyć wysoka cena jak dla mnie.
Wiatm kolejnego amatora ciekawych miodów!
Pabloss możęsz zdradzić ile kosztowała Cię ta przyjemność(wielkość opak.)? Jestem ciekaw także czy "producent"(importer) podał kraj pochodzenia, czy sprytnie wykożystał obecny stan prawny w krajach UE i napisał: miód pochodzi z krajów UE i z poza UE? Będąc dwa lala temu we Włoszech widziałem na targowisku(miejscowość turystyczna)pomarańczowy miodek po 6 do 8 euro za litr, a w 2005 u naszych zachodnich sąsiadów po 5 euro.Ciekawe są te relacje cenowe bo w Niemczech nie widzałem sadów pomarańczowych, a w Italii i owszem.
Pozdrawiam
Odpowiadajac na Twoje pytanie:miód miał wagę 250g,ale dokładnie nie pamiętam ceny.Mogło to być w granicach 10 zł.Na opakowaniu napisano:MIÓD Z KWIATÓW POMARAŃCZY-pochodzi wyłącznie ze słonecznych regionów krajów południowych,gdzie rodziny pszczele mają do dyspozycji jako żródła nektaru rozległe, kwitnące gaje pomarańczowe.Miód pomarańczowy ma kolor jasnożółty z pomarańczowym odcieniem oraz specyficzny delikatny aromat owocowy.Mieszanka miodów nie pochodzących z państw członkowskich UE.Dodam jeszcze ,że firma nazywa się BIOPHAR .Państwowy rzeczoznawca ds.chemii spożywczej Dr. med.Hans Plumer Nachf.,D38110Braunschweig/Niemcy. Miodzik był naprawdę dobry i aromatyczny:)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedż!
Szkoda, że dobre miody odmianowe tak rzadko pojawiają się w naszych sklepach.Co do ceny to uważam, iż dobry produkt powinien mieć dobrą cene aby klient szanował i cenił prace pszczółek i tego rabusia w białym kapeluszu - niezależnie z jakiego kraju pochodzi. Mimo to troche szkoda, że ceny tych dobrych miodów są tak wysokie.
Pozdrawiam i życze smacznego pałaszowania miodku!
Dodam, że na miody mocniejsze warto używać patoki o ostrym i charakterystycznym smaku - jest to bardziej dostosowane do obecnych gustów, gdyż niweluje smak słodyczy.
Poza tym proponuję dodanie jeszcze jednego elementu utrudniającego odpowiedź - użycie danego miodu zależy też od tego "ile miód gryczany zawiera gryki" ...
W Polsce jakoś nie było konkretnych zaleceń. Ew. odrzucano miody leśne i wrzosowe. tak więc z powodu olewajstwa przodków pozostaje tylko metoda eksperymentalna. Od nas zależy czy za kilkadziesiąt lat będzie to nadal jedyny sposób dowiedzenia się jaki miód nadaje sie najbardziej...

pozdr
Paweł
ostatnio kupilem sobie taki miod na próbe,kosztowal 9 zl za pol litra i tak jest na nim napisane:
"mieszanka miodow pochodzacych z krajow Unii Europejskiej oraz spoza Unii Europejskiej. Mieszanka zawiera miod z regionow o klimacie tropikalnym"
jak ktos sie zna to moze wytlumaczyc co to za cudo??
z regionow tropikalnych to moze mam miod z jakis orchidei-ciekawe jak na storczykowym miody wychodza??:D:D:D
Mieszanka miodów to mix miodów np: słowackiego, czy polskiego z tanim miodem z Urugwaju, Argentyny lub Brazylii.Miód z Połódniowej Ameryki sprowdzany jest po 85-90 centów ($) za kg i mieszany z europejskimi.Taki proces ładnie nazywają standaryzacją miodu.W efekcie kupujesz miód tani o ładnej barwie i smaku przypominającym niewiadomo co?To nie jest miód odmianowy dlatego nikt nie odpowie na pytanie z jakich egzotycznych kwiatów pochodzi, to jest mieszanka miodów o różnym pochodzeniu.Importer podaje, iż mieszanka pochodzi z krajów tropikalnych ponieważ pyłki roslin są charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej i kontrola miodu po analizie palinologicznej(pyłkowej) wykazała by dobitnie jego pochodzenie.
Pozdrawiam
Semele a gdzie kupiles ten miodek ?? ja ostatnio widzialem ale po 16 zlotych za litr i to na dodatek prawie hurt bo w 4-litrowym opakowaniu.
Stron: 1 2