Ponieważ, na forum jest dość dużo dyskusji - wypowiedzi o kwasie pruskim w pestkach owoców wiśni, śliwek itp. Gniazdo nasienne w owocach dzikiej róży wraz z pestkami - nasionami, zajmuje większą część owocu dzikiej róży, a same nasiona - pestki stanowią znczną jego część (ok. 50% masy owocu), dlatego zwracam się z pytaniem i prosze o podpowiedź: czy w nasionach dzikiej róży jest - występuje kwas pruski ?
Cytat:Wysłane przez Akwelan
Ponieważ, na forum jest dość dużo dyskusji - wypowiedzi o kwasie pruskim w pestkach owoców wiśni, śliwek itp.
aż dziwne że nie doczytałeś(łaś) że kwas pruski ma smak migdałów, jeśli je czujesz w dzikiej róży to ani chybi ma

Taaa,kwas pruski smakuje jak gorzkie migdały-tyle,że krócej

Runa, Jaras - dziękuję za odpowiedź, ale mnie nie chodziło jaki smak lub jaką woń ma kwas pruski (bo to akurat wiem - dość dawno kończyłem też szkołę i chemię jako przedmiot lubiłem) i w moim pytaniu nie widnieje zapytanie czy w ziarnach dzikiej róży można wyczuć zapach kwasu pruskiego, ale chciałem się dowiedzieć czy z punktu widzenia czysto chemicznego taki związek w nasionach dzikiej róży występuje. Patrząc na gwiazdki przy Waszych nickach jesteście Osobami, które mają bardzo duży zasób wiedzy tej praktycznej i teoretycznej szczególnie tej o wyrobie win, a którą chętnie się dzielicie w sposób bardzo orginalny z mniej ,,wytrawnymi'' użytkownikami tego wspaniałego forum. Mam taką życiową zasadę, jak nie potrafię na konkretne pytanie dać wyczerpującej ale prostej odpowiedzi, pozostawiam prawo do udzielenie odpowiedzi i zabrania głosu osobie bardziej kompetentnej w pytanej sprawie.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że baaardzo powaznie potraktowałeś temat, więc pozostało mi przeprosić Cie za moje bardzo orginalne w/g Ciebie potraktowanie tematu, co czynię teraz.
Skorzystaj z tej rady: skoro oceniasz wiedze po gwiazdkach to czekaj na odpowiedź kogoś kto ma minimum 5 gwiazdek (niech sie nie obrażaja Ci co mają 3-4 gwiazdki

) a w miedzyczasie czekania odrobina humoru nikomu jeszcze nie zaszkodziła

Nie całkiem to był żart- wszystkie pestki mają kwas pruski ale różne ilości, jeśli jest on wyczuwalny to napewno jest go sporo, i o to chodziło w mojej odpowiedzi. Dlatego nikt z truskawek nie wydłubuje pesteczek z powodu kwasu pruskiego .
Otóż to! A tym bardziej z poziomek!
Konkludując - różanego kwasu nie bój nic

Z tego co pamiętam, forumowe dyskusje o DR toczone z rok temu wykazały, że pestki z DR to wcale nie pestki. Tego kwasu pruskiego też w takim razie nie byłbym pewien...