Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: czy mogę zmieszać?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Szanowni winiarze!

Aktualnie mam 2 nastawy:
I. 16 kg winogron+16,7 l wody+5,1 kg cukru. Nastawiony na przełomie października/listopada. Drożdże - malaga. Początkowe wskazanie cukromierza 20 blg, obecnie 0 blg. Jest po pierwszym obciągu, praktycznie już nie bulka. Na smak - półwytrawne, z lekką goryczką.
II. 3 l soku z jabłek antonówek+0,5 kg cukru+1,25 l wody, nastawiony na pocz. listopada. Drożdże - sherry. Nie zmierzyłem na początku cukru, przegapiłem, obecnie 0 blg. W smaku nawet niezłe, ale wydaje mi się, że nie zawiera alkoholu, albo jest go b. mało, ponieważ absolutnie nie uderza do głowy, w przeciwieństwie do pierwszego.
Moje pytanie brzmi: czy mogę zmieszać te dwa nastawy ze sobą celem:
a) żeby jabłkowy się nie zmarnował - jest to raczej sok, niż wino;
b) może w ten sposób uda się zlikwidować goryczkę w pierwszym?
Pozdrawiam i liczę na konstruktywne odpowiedzi.
sprobuj w malej ilosci w proporcji 5 winogronoweg do 1 jablkowego
Ad a)
ja tam bym dolał spirytusu lub ponowił fermentację i pilnował poziomu cukru... będziesz miał winko z większymi %
Ad b)
też mam problem z goryczą w winogronowym ale myśle że to przez winogrona - byłu strasznie cierpkie, dosłodziłem i jest OK